ADAYLIĞIMIN ANLAMI, TOPLUMLARIN GELİŞME VE KALKINMASINDA SANATIN YERİ VE ÖNEMİ

Abone Ol
İnsanlık tarihi incelendiğinde; insanın evrimleşmesine ve gelişmesinde, aynı şekilde toplumların gelişmesinde ve kalkınmasında sanatın önemli katkısının olduğu görülmektedir.
20. Yüzyıla yön veren, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk, sanat ve sanatçı için:
“Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.
Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur” diyor. Her fırsatta Türkiye Cumhuriyeti, bir kültür devletidir diyor.
Bir toplantı sırasında; "Efendim, sanatçı misafirlerimiz müsaadelerinizle elinizi öpüp ayrılmak istiyorlar" diyen yaverine: Ne münasebet! Olur mu öyle şey?! Sanatçı el öpmez! Bilakis, sanatçının eli öpülür! diyor. Sanata ve sanatçıya verdiği önem ve değeri ortaya koyuyor.
 
Edebiyat: Olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır.
Bir kişi, bir olay ya da durumun, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirildiği hiciv sanatı ile söylenenin tam tersinin kastedildiği ironi sanatı, edebiyat sanatı içinde önemli bir yer tutar.
Hiciv ve ironi sanatındaki gelişmişlik, bir toplumun gelişmişlik göstergesidir.
Eğer bir toplum okumuyorsa, edebiyat ve sanatla ilgilenmiyorsa,
Hiciv sanatı ve ironi sanatı gelişmemişse,
Ülkenin yöneticileri sanata ve sanatçıya bilime ve bilim adamlarına önem ve değer vermiyorlarsa, o toplum iç ve dış sorunlarını çözmede sorunlar yaşamaktadır.  
 
2000’lı yıllardan başlayarak Türkiye’yi yönetenler sanata ve sanatçıya yeterli önemi vermedikleri, edebiyat gerilediği, hiciv ve ironi yapılamadığı için, yapmaya kalkışanların başlarına her türlü bela geldiği için, toplumda ayrışma ve çatışma başlamıştır. Türkiye içte ve dışta sorunlar yaşama başlamıştır. 
 
Başkan adaylığımı, vaatlerimi anlamayanları, kavrayamayanları, eleştirenleri anlıyorum. Sonuçta onlarda sanatın içine tükürüldüğü, hiciv ve ironinin sanatının yapılamadığı bu ülkede yaşıyorlar. Ülkede yaşananlardan etkilenmemeleri mümkün değil.
Bu arkadaşlara önerim biraz okusunlar.
Edebiyat, hiciv ve ironi sanatını öğrensinler. Belki kendilerine ve çevrelerine faydalı olurlar.

CELAL TOPKAN