ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİNİ DESTEKLEME VAKFI
- Kuruluş İçin İlk Teşebbüs:
20 Eylül 2014 Cumartesi günü Adıyaman Üniversitesini geliştirmek ve desteklemek amacıyla bir vakıf kurulması konusunda Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Uygulama Oteli’nde Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ başkanlığında kurulan bir ekibin organize ettiği bir toplantı düzenlenmiş toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, işadamları, oda başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, çeşitli kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversite akademik ve idari personeli katılmıştır.
Kahvaltı sonrası Öğretim Görevlisi Recep KÖSE’nin açılış konuşması ile başlayan toplantıda çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve katılımcılar kurulacak vakıf hakkında görüşlerini dile getirmiştir. Recep köse konuşmasında: “Adıyaman’ın gelişmesinin önemli unsurlarından biri de hiç şüphesiz Adıyaman Üniversitesinin gelişmesidir. Daha sekiz yıllık bir geçmişi olmasına rağmen 13 Fakültesi 3 Yüksekokulu 3 Enstitüsü, 6 Meslek Yüksekokulu, 18 bin öğrencisi, bin beş yüz akademik ve idari personeliyle Adıyaman’ı bir cazibe merkezi haline getiren Üniversitemiz bölgemize büyük bir canlılık ve hareketlilik getirmiştir. Adıyaman Üniversitesinin gelişmesi Adıyaman’ın gelişmesiyle aynı doğrultuda ilerlemektedir ve doğru orantılıdır. Bugünkü toplantımızın amacı bu gelişmeye hız kazandıracak bir kurumu, bir organı tesis etmektir.” demiştir.
Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ de vakıfların tarihimizdeki yerine değinerek gelişmiş olan ülkelerde vakıfların oynadığı role vurgu yapmış: “Kuracağımız bu vakıf sadece Üniversitemiz için değil bütün bir Adıyaman için fırsattır. Vakfımız kurulduğu zaman tüm Adıyaman’a hizmet verecek. Kuracağımız vakfın faaliyetlerine baktığımızda okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar, ortaokullar, meslek yüksekokulları, üniversiteler, araştırma kurumları kurmak, yurt içinde ve yurt dışında burslar vermek, var olan tesislerin tadilat, ilavelerini ve tamirlerini yapmak gibi faaliyetler yer alıyor. Yani vakfımız geleceğimiz olan çocuklara temelden başlayarak onların gelişimini sağlamaları yolunda katkılar sunacak. Vakfımız Adıyaman’da eğitimin, sosyal hayatın, bilimin sağlık ve kültürel hizmetlerin kalitesini artıracak ayrıntılar, detaylar üzerinde yoğunlaşacaktır. Bu hizmetleri sathi olmaktan çıkarıp, onlara bilimsel derinlik, itina, uzmanlık, itibar ve evrensellik kazandıracaktır. Bu sayede Adıyaman Üniversitesi benzerleri arasından sıyrılıp ileri gidecek, Türkiye’de ve dünyada ses getirecek hizmetlere imza atacaktır. Vakfımız Üniversitemizde kaliteyi artıracak detayları araştıracak, kaliteli hizmet ve üretimleri yapacak ekiplerin yetişmesine katkı sağlayacaktır.” demiştir.
Konuşmaların ardından vakfa kurucu üye olmak isteyen katılımcılara üye formu dağıtılmıştır.
- Vakıf Senedinin Hazırlanması ve Üyelerin Vekalet Vermesi:
Adıyaman Üniversitesinin gelişmesini sağlayarak, Türkiye’de ve özellikle Adıyaman bölgesinde eğitim, kültür ve sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde yapılmasına yardımcı olmak, bu alandaki kalkınma ve gelişmeye katkı yapmak, Adıyaman Üniversitesi öğrencilerine, öğretim elemanlarına ve personeline vakıf senedinde belirtilen hususlarda yardımda bulunmak, çalışmalar yapmak ve faaliyette bulunmak amacıyla kurulan Adıyaman Üniversitesini Destekleme Vakfı, Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’ün öncülüğünde bir heyetin girişimleri ve fedakâr çabaları sonucu kurucu üyelerin katkı ve destekleriyle:
Adıyaman Üniversitesi Geliştirme Vakfı” kurma çalışmaları çerçevesinde son adım olan vakıf senedinin kurucu üyelerin imzasına açılması ve durum hakkında bilgilendirme toplantısı Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Adıyaman Bölge Müdürü Savaş BÜTÜN, Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Ali ÖZTÜRKÇÜ, 20. Dönem Milletvekili Ahmet DOĞAN, Alevi Kanaat Önderi Ali BÜYÜKŞAHİN, Adıyaman Metropoliti Ğriğoriyos Melki ÜREK, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI, Üniversitemiz idareci akademisyenleri, siyasi parti temsilcileri, birçok sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Üniversitemizin akademik ve idari personeli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Öğretim Görevlisi Recep KÖSE vakıf kurma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ Üniversitenin bir devlet üniversitesi olduğunu ve devlet bütçesi ile geliştiğini ifade ederek, Üniversitenin her geçen gün fiziki olarak değiştiğini, bu fiziki değişimin yanında ayrıca donanım bakımından da önemli değişimlerin olduğunu ve öğrenci sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Prof. Dr. GÖNÜLLÜ bu değişimlere rağmen Üniversitenin yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yapamayacağı şeylerin olduğunu, bu konuda zorluklar yaşandığını belirterek bu vakfın Üniversitemizin sigortası olacağını söyledi. Prof. Dr. GÖNÜLLÜ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu üniversitenin bundan sonraki dönemde önü artık açıktır. Vakıf üniversiteler için önemli bir ihtiyaç olup, Ülkemizde de yurtdışında da bunu örnekleri vardır. Üniversitemizin sigortasını kurduk. Adıyaman’ımız için önemli bir değişimin parçası olacağına inanıyorum. İnsanların bir arada hareket etmesini sağlayacaktır. Önemli bir gaye için, bilim ve ilim için bir araya geleceklerdir. 4 yıla yakın bir zamanda, Hükümetimizin sayesinde, yaklaşık olarak önceki döneme göre 2 kat fazla bütçe kullandık. Yaklaşık olarak 5-7 katı kadar da hizmet ortaya koyduk. Bu şekilde üzerimize düşen görevi yaptık. Bu vakıf sayesinde büyüme ve gelişmemizi daha da artırarak gelişmeye devam edeceğiz. Bizim eksiğimiz olanları, mevzuatı aşamadığımız birçok hususu ancak bu yolla temin edeceğimiz bir işlevsellik bir fonksiyonellik kazanacağız. Bu bakımdan bugün biz, siz haziruna ne kadar teşekkür etsek azdır. Üniversitem adına hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Sizleri Adıyaman’ın yiğitleri olarak ifade etmek istiyorum. Hepinizi tebrik ediyor, hepinize teşekkür ediyorum. Ayrıca Adıyamanlı olmadığı halde yiğitlik gösterenleri de fahri Adıyamanlı olarak ifade ediyorum. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”
Katılımcılardan Adıyaman Eski Milletvekili Ahmet DOĞAN, Alevi Kanaat Önderi Ali BÜYÜKŞAHİN ve Adıyaman Metropoliti Ğriğoriyos Melki ÜREK söz alarak konu hakkında fikirlerini beyan ettiler. Toplantının ardından katılımcılar noter huzurunda vekâlet verdi.
- Vakfın Kurulması:
15 Aralık 2015 tarihinde kuruluşunu tamamlamış, hazırlanan Vakıf Senedi Adıyaman 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin olumlu kararı sonucunda Resmi Gazetede yayınlanarak tüzel kişilik kazanmıştır.
Vakfın kuruluşu ile ilgili bir değerlendirme yapan ve vakıfların üniversiteler için bir ihtiyaç olduğunu, Ülkemizde ve dünyada bunun birçok örneğinin olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ: “Adıyaman Üniversitesini Destekleme Vakfı’nın Üniversitemiz için önemli bir ihtiyaçtı. Bunu gidermiş olmanın sevincini yaşıyoruz. Bundan sonraki dönemde Üniversitemizin önü açıktır. Vakfımızın Adıyaman’ımız için önemli bir değişimin parçası olacağına inanıyorum. Vakıf çatısı altında insanlarımız bilim ve ilim için bir araya gelecekler, önemli bir gaye için bir arada hareket etme ortamı bulacaklardır. Bu vakıf sayesinde büyüme ve gelişmemizi daha da arttırarak yolumuza devam edeceğiz. Üniversitemiz bu vesile ile daha fazla işlevsellik ve fonksiyonellik kazanacaktır. Adıyaman Üniversitesini Destekleme Vakfı’nın kuruluşu için atılan ilk adımdan bugüne kadar bizlere destek ve katkılarını esirgemeyen değerli Adıyaman sevdalılarına hassaten şükranlarımı sunarken vakfımızın Üniversitemiz, Adıyaman’ımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını tamamlamıştı.
Vakfın Merkezi, Adıyaman, Merkez Yenipınar Mahallesi, Atatürk Caddesi, 308. Sokak, No: 1, Kat: 2 Adresidir.
Vakıfla iletişim şu kanallarla sağlanabilmektedir:
Web: adyuvakfi.org.tr
Telefon: 0416 223 38 38 Fax: 0416 223 28 00
Email: vakif@adiyaman.edu.tr
- Amacı
Vakıf senedinde de belirtildiği üzere Adıyaman Üniversitesini Destekleme Vakfı, Adıyaman Üniversitesinin gelişmesini sağlayarak Türkiye’de ve özellikle Adıyaman ve çevresinde eğitim, kültür ve sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde yapılmasına yardımcı olmayı, bu alandaki kalkınma ve gelişmeye katkı yapmayı, Adıyaman Üniversitesi öğrencilerine, öğretim elemanlarına ve personeline aşağıda belirtilen hususlarda yardımda bulunmayı, çalışmalar yapmayı ve faaliyette bulunmayı gaye edinmiştir.
- Vakfın Hedeflediği Faaliyetler
- Okul Öncesi Eğitim Kurumlan kurmak,
- İlkokullar kurmak,
3.Ortaokullar kurmak,
4. Ortaöğretim okulları kurmak,
5. Meslek Yüksekokulları kurmak,
6. Üniversiteler kurmak,
7. Araştırma kurumlan kurmak,
8. Kurulmuş olan tesislerde tadilat, ilave ve tamirat yapmak,
9. Yurt içi ve yurt dışı burslar vermek,
10. Muhtaç öğrencilerin yiyecek, giyecek ve masraflarını karşılamak,
11. Tabii afetlerden zarar gören üniversite öğrencilerine ve öğretim elemanlarına personele nakdî ve aynî yardımlarda bulunmak,
12. Vakfın imkânları ölçüsünde öğrencilere öğretim elemanlarına ve personele sosyal ve kültürel her türlü faaliyetlerinde yardımda bulunmak
13. Öğrencilerin, öğretim elemanlarının ve personelin araştırma, dinlenme, eğitim ve benzeri faaliyetlerini yürütecek yerler temin etmek için kamplar kurmak, bu maksatlarla gayrimenkul alıp satmak, işletmek ve inşa etmek,
14. Öğretim elemanları, öğrenciler ve personelin ihtiyaçlarını karşılamak için yurt içinde ve yurt dışında yurtlar, kantinler ve sosyal tesisler inşa etmek, satın almak veya kiralayarak işletmek;
15. Muhtaç öğrencilere ve üniversite personeline aynî veya nakdî yardımlar yapmak;
16. Otel, motel, hastane, poliklinik, öğrenci yurdu ve misafirhane gibi işletmeler kurmak, işletmek;
17. Her türlü bilimsel, kültürel, sosyal araştırmalar yapmak, yapılanları desteklemek, bu gaye ile laboratuvarlar kurmak, yarışmalar tertip etmek, ödüller vermek bu doğrultuda yurt içinde ve yurt dışında çalışmalarda bulunmak,
18. Bilimin gelişmesi için Adıyaman Üniversitesi yayın faaliyetlerine katkıda bulunmak. Eğitici ve bilimsel değeri olan her türlü kitap, makale, dergi, ders notu, monografi, araştırma sonuçlarını basma, yayma, çoğaltma faaliyetlerinde bulunmak; kongreler, konferanslar, seminerler, sempozyumlar, kurslar ve sergiler düzenlemek, düzenlenen bu faaliyetlere maddi katkıda bulunmak; Her türlü sesli, görüntülü, basılı yayınlarda
19. Adıyaman Üniversitesi’nin araştırma ve uygulama potansiyelini geliştirmek ve Vakfın gelirlerini artırmak amacıyla ileri teknolojinin gerektirdiği bilumum araç-gereç, makine, teçhizat vb, demirbaş eşya veya tüketim malzemelerini, araç ve gereçleri temin etmek bilgi, işlem ve sair sistemleri imal etmek, kiralamak, kiraya vermek; etütler, projeler, analizler yapmak veya yaptırmak,
20. Vakfın malî yapısını tehlikeye sokmayacak şekilde, bütçe imkânlarının yetersiz kalması durumunda, Adıyaman Üniversitesi fakülte, yüksekokul ve enstitülerinin faaliyet gösterdiği binalarının onarım, tadilat, tefrişat, donanım giderleri ve çevre düzenlemesine katkı vermek, aynî ve nakdî ihtiyaçlarını karşılamak; bütçe yetersizliği sebebiyle üniversitenin yapamadığı ödemeleri yapmak, üniversiteye faizsiz borç para vermek,
21. Vakfın malî yapısını tehlikeye sokmayacak şekilde, üniversitenin tanıtımı ve gelişimi için anket, araştırma, inceleme yapmak her türlü bilimsel, kültürel, sportif vb. faaliyetlere katkıda bulunmak ve bu amaçla bilişim, telekomünikasyon vb. alanlarda üniversiteye yardımcı olarak ortak veya tek başına projeler üstlenmek, bununla ilgili şirketler kurmak, var olanlara iştirak etmek. Ayrıca; Vakfın amacına uygun faaliyetlerde bulunan diğer ulusal, uluslararası, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, ortak projeler yürütür, her türlü hukuki tasarruflarda bulunmak, üst kuruluşlara üye olabilir, ayni ve nakdi yardımlarda bulunmak, yardımları kabul etmek şeklinde çalışma alanlarını ve vakfın amaçlarını belirlemiştir.
- Mal varlığı
İlk kuruluş varlığı olarak, kurucular tarafından Vakfa tahsis edilen 55.000.00 (ellibeşbin)TL’dir.
- Vakfın organları
Vakfm organları şunlardır:
Genel Kurul: Vakfın kurucuları ve üyelerinden oluşan en yetkili kuruldur. Vakfın kurucuları:
- Prof. Dr. Talha Gönüllü 2. Ahmet Doğan 3. Ali Şahin 4. Yakup Akıncıoğlu 5. Ayla Pektaş 6. Savaş Bütün 7. Bedih Gümüş 8. Sadık Çağ 9. Ebubekir Aytekin 10. Selda Tandoğan 11. Mehmet Dağtekin 12. Ali Büyükşahin 13. Abuzer Aslantürk. 14. Ziya Duranay 15. Melki Ürek 16. Mehmet Çalışkan 17. Seyfettin Bilen 18.Mehmet Öztürkçü 19. H. İbrahim Fırat 20. Bilal Doğan 21. Salih Kaya 22. Ahmet Bozkurt 23. Abdurrahman Gürbüzcan 24. Kenan Doğan 25. Ziya Güçlü 26.Mehmet Kale 27. Nusret Tunç 28. Haşan Demir 29. Naif Karabatak 30. Mahmut Fırat 31. Adnan Kırıktaş 32. Murat Aydın 33. Ramazan Gürbüz 34. Turhan Koyuncu 35. Nazif Çetin 36. Abdullah Yalçın 37. Ahmet Kaplan 38. Mehmet Karınca 39. Necati Yaprak 40. Zeki Dişkaya 41. Mustafa Alkayış 42. Arif Sayiner 43. Mehmet Ali Pektaş 44. Recep Köse 45. Hüseyin Bakır 46. Mehmet Küçük 47. Isa Tekin 48.Öznur Uludağ 49. Ömer Öncel 50. Fehmi Yılmaz 51. Abdulkadir Kurt 52.Güvenç 53. Ahmet Akkaya 54. Mahmut Göksu 55. Mustafa Dicle 56. Vahdettin Koç 57. Aykut Dündar 58. Ruken Ünlü 59. Fatih Alkayış 60. Mehmet Yıldız 61. Ramazan Aksoy 62.Faruk Bülent Kaplan 63.Mustafa Yılmaz 64.Nihat Karaaslan 65.Osman Süzen 66. Murat Koca 68. Mustafa Çevik 69. Ömer Özkartal 70. Tahsin Çulhaoğlu 71.İsmet Nedim Açıkgöz 72. M. Uğur Güneş 73.Ali Simsek 74. İ. Halil Tuğluk 75. M. Nuri Ölçer 76. Bilal Bayır 77. Mehmet Kaygusuzoğlu 78. Orhan Tohumcu 79. Hakan Sezgin Sayıner 80. Gafari İzci 81. H. Yusuf Korkmaz 82. Ali Aydın 83. Mustafa Öztürk , 84 Ömer Güçlü 85 . Ömer Turanlı
Mevcut Yönetim Kurulu:
Başkan: Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü
Başkan Vekili: Ziya Güçlü
Sekreter: Mehmet Ali Pektaş
Muhasip: Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu
Üyeler: Abuzer Aslantürk, Mehmet Salih Kaya, Fehmi Yılmaz
Mevcut Denetim Kurulu
Başkan: Nazif Çetin
Üyeler: Mehmet Çalışkan, Seyfettin Bilen
- Vakfın Gelir ve Giderleri
Vakfın gelirleri üye aidatları ve bağışlardan ibaret olup, özellikle Üniversite çalışanları ile akademik personel gönüllü olarak her ay maaşlarının bir miktarını vakfa bağışlamaktadırlar. Toplanan paranın 2018-2019 Eğitim-öğretim yılından itibaren öğrencilere burs veya yemek ücreti olarak verilmesi planlanmaktadır.
Ebubekir Aytekin
Em. Maarif Müfettişi, Vakıf Kurucu Üyesi