Adıyaman

Adıyaman’da Şavak (Şikak) Aşiretinin Birlik ve Beraberlik Etkinliği

Abone Ol

Adıyaman Kamışlı, Holholik,Turus, Bebek, Bahri, Karagöcek, Zag köylerinde yaşayan Şavak aşireti mensuplarının Atatürk Barajı’nın eşsiz manzarasında tertip ettiği şenlik görülmeye değerdi.

Etkinlik büyük bir akraba buluşmasına vesile oldu.

Asılları Şavak / Şekak aşiretinin Çemişgezek ve Pertek koluna dayanan Adıyaman’daki Şıkak aşiretinin geleneksel olarak yapmakta oldukları 2. Şıkak aşireti pikniği geniş katılımlı olarak yapıldı. Kur'an-ı Kerimin okunmasıyla başlayan program, dinimizde akraba bağları ve birlik beraberlik ile ilgili konuşmalar ile devam etti. Cemaatle kılınan öğle namazından sonra piknik programı pikniğe katılanlara saç kavurma ikramı ile devam etti. Ayrıca Pikniğe Elazığ, Erzincan ve Tunceli’den de aynı aşirete mensup akrabalardan da katılım oldu.

Elâzığ Şavak-Der Yöneticileri konuyla ilgi olarak yaptıkları açıklamada: “Adıyaman ilinde Kamışlı, Holholik,Turus, Bebek, Bahri, Karagöcek, Zag köylerinde yaşayan Şavak aşiretimizin mensuplarının Atatürk Barajı’nın eşsiz manzarasında tertip ettiği şenliğe katıldık. Etkinlik büyük bir akraba buluşmasına vesile oldu.
Bu güzel ve heyecan verici etkinliğe vesile olan, emek veren Adıyaman’daki kardeşlerimize misafirperverliklerinden dolayı teşekkür eder birlik ve beraberliğimizin daim olmasını dileriz.” Dediler.

Şavak(Şikak) Aşireti Mensubu olan Erdem Koçoğlu’da konuyla ilgili sosyal medya hesabında yaptığı açıklamasında;

“ŞAVAK Aşireti, Türkiye'nin en önemli ve en büyük aşiretlerinden biridir. Aşiretimizin büyük çoğunluğu Elazığ, Erzincan, Tunceli ve Adıyaman'da yaşamaktadır.

Elazığ, Erzincan ve Tunceli'de yaşayan aşiret mensuplarının bağları hiç kopmadı. Asırlardır süregelen Göçebe hayatı yaşayan aşiretin bu üç ilde yaşayan mensupları, özellikle göç mevsimi olan Mayıs ayında yaylaya çıktıklarında aynı yaylaları ve aynı "OBA"ları paylaşırlar. Oysa Adıyaman'da yaşayanlarla bağlar nerede ise kopma notasındadır. Bunun sebebi, diğer üç il komşu iller iken, Adıyaman coğrafi olarak da bölgeden kopmuş olmasından kaynaklanmaktadır.

İşte bu aşiret,
Adıyaman'da yaşayan mensuplarının daveti ve merkezi Elazığ'da bulunun Şavak-Der’in çabası ile Adıyaman'da biraraya geldiler. Şavak Aşireti, Doğu-Güneydoğu aşiretlerinden üç önemli noktada ayılır: 1- Göçebe hayatı devam ettirmektedirler. 2- Feodaliteyi temsil etmez, çünkü: Bütün aşiretin bağlı olduğu bir "Ağa" yoktur. Bu anlamda sonuna kadar özgürdürler. 3- Kütçe konuşan bir topluluk olmasına rağmen "HANEFİ" mezhebine mensupturlar. Emeği, katkısı olan herkesi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum.” Dedi.