- Doğum Öncesinde Din Eğitimi
Anne ve baba adaylarının doğum öncesi din eğitiminde dikkat edeceği hususlar şu şekilde açıklanabilir:
- Yapılacak ilk şey dini ve diğer sosyal konularda anlaşabileceği ve mutlu olabileceği iyi bir eş seçmektir. Evlenmeden önce ileride doğacak çocuklarının eğitimi gibi hususların da hesaplanması gerekir. Bunun için aşk evliliklerinden ziyade mantıklı seçimler daha önemlidir. Çocuklara din eğitiminin verilmesinin ilk şartı dindar veya dini hassasiyeti olan bir eşle evlenmektir.
Bir hadiste: “Bir kadınla, dört özelliğinden dolayı evlenilir: Zenginliği, asaleti, güzelliği ve dindarlığı için. Eli toprak olasıca! Sen dindar olanı tercih et.” (Buhârî, “Nikâh”, 16; Müslim, “Radâ”, 53; Tirmizî, “Nikâh”, 4) |
- Evli çiftlerin helal-haram konusunda titiz davranmalıdırlar. Hamile olan anne adayı, bebeğinin karnında helal rızıkla beslenmesi konusunda dikkatli davranılmalıdır. Çünkü İslam inancına göre haram lokma insanın karakterini olumsuz yönde etkilemektedir.
- Anne karnında gelişen çocuğun dışardaki seslerden etkilendiği de bilimsel bir gerçektir. Bu bakımdan eşler konuşurlarken bu hususa dikkat etmeli ve olumlu, güzel şeyler konuşmalıdırlar. Küfürlü, argo ve günah sayılabilecek konuşmalardan sakınmalıdırlar.
- Bütün bu tedbirler alındıktan sonra anne ve baba adayları Allah’a sığınarak dua etmelidirler. Anne karnındaki bebek de bu duadan isteği dışında etkilenecektir. Zaten inançlı bir insana düşen dünyalık bütün tedbirlerini aldıktan sonra Allah’a tevekkül ederek ona sığınmaktır.
- Anne adaylarının odasında televizyon bulunmamalıdır. Televizyonun ürettiği radyasyon ve uygunsuz seslerin henüz doğmamış bebeği olumsuz olarak etkileyebileceği dikkate alınarak anne adaylarının uzun süre televizyon seyretmekten kaçınmaları gerekir.
- Doğumdan önce çocuğa uygun bir isim bulunmalı ve ebeveyn bu konuda ortak bir karar almalıdır. Çocuğa verilecek isim, güzel ve anlamlı olmalı, çocuğun büyüdükten sonra utanarak değiştirme ihtiyacı duyabileceği bir isim olmamalıdır.
- Bebeklik Döneminde Din Eğitimi
Bebeklik döneminde din eğitimi ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bebek doğduktan sonra dini görevlerden en önemlisi bebeğinin sağ kulağına ezan okumak, sol kulağına da kamet getirerek çocuğa güzel ve anlamlı bir isim vermektir. Bu bakımdan çocuğun ilk duyacağı kelimenin “Allahu Ekber” olması İslam dininde bir kültür ve Müslüman toplumlarda örf haline gelmiştir. Çocuğun kulağına ezan ve kamet okunduğunda çocuğun, Allah’ın büyüklüğüne ve ondan başka ilah olmadığına dair İslam dinine giriş anahtarı sayılan şehadet kelimesi ve tevhid kelimesini duymuş olması bir bakıma dini bir telkin sayılabilir.
- Yukarda da belirtildiği gibi çocuklara güzel ve anlamlı isimler verilmesi aynı zamanda Peygamberimizin tavsiyesidir. Verilecek isimler meşru olmalı, tarihte zulümleriyle meşhur kişilerin isimleri olmamalıdır. İlle de farklı bir isim olacak diye duyulmamış, anlamsız, örfe ve dine aykırı isimler verilmemelidir. Çocuğa vereceğimiz isim ömür boyu taşıyacağı bir isim olacak ve öldükten sonra bile bu isimle anılacaktır. Bu bakımdan güzel ve anlamlı bir isim vermek önemlidir. Alay ve eğlence konusu olabilecek isimler çocuğun kişiliğinin zedelenmesine sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- “Bilinçsiz etkilenme çağı’’ denilen 0-2 yaş aralığındaki bebekler yürümeye ve birer ve ikişer kelimelik cümlelerle konuşmaya başladıklarında, namaz kılan ve dua eden büyüklerini taklit ederler. Bu davranışlar anne ve baba tarafından beğenildiğinde de mutlu olurlar. Bu durumdan yararlanılarak bebeklerin kendilerini bu konuda taklit etmeleri için fırsatlar oluşturulabilir. Onlara uygun seccade, başörtüsü veya takke gibi malzemeler verilmesi onları çok mutlu edecektir.
- Çocuklar bir yaşına kadar anne ve babanın konuşmalarına ve kullandıkları kelimelere odaklandıklarından onların yanında dikkatli konuşmak ve söylenen her sözün çocuğun bilincine yerleşeceğini unutmamak gerekir.
- Çocuk konuşmaya başladığında ilk telaffuz etmesi gereken kelimelerin “Allah” ve “La ilahe illallah” olması için gayret edilmelidir.
- Çocuğa onun duyacağı şekilde dua etmelidir.
- Çocuğu anne sütü ve helal gıda ile beslemelidir.
- Uygun bir zamanda sünnet ettirmelidir.
- Bebeğin yanında “Bismillah, elhamdülillah, maşallah, inşallah, Allah korusun, Allah bağışlasın, Allah analı babalı büyütsün, Allah’a emanet, Allah yolunu açık etsin, Allah kavuştursun, Allah acil şifalar versin” gibi sözler sıkça tekrarlanmalı ve bu sözlere kulak aşinalığı sağlanmalıdır. Çocuğu beslerken “Bismillah”, doyurunca da “Elhamdülillah doyduk” demelidir.
- Çocuğu dualarla yatırıp uyandırmalıdır.
- Uyuturken ona anlamsız ve uyduruk ninniler yerine Kuran-ı Kerim’den bazı ayetler ninni gibi okunabilir. Bunun yanında,
“Hu hu hu Allah
Sen uykular ver Allah
Oğlum/kızım büyür inşallah
Herkes desin maşallah
Huu huu huu yavrum
Ninni ile uyu yavrum
Allah sana lütfetsin
En güzel uyu yavrum” gibi güzel ninniler söylenmelidir.
- Hiçbir zaman bebeğin yanında yalan veya yanlış ifadeler kullanmamalıdır.
DEVAM EDECEK