AKIL BİLİM ATATÜRK VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Abone Ol

AKIL BİLİM ATATÜRK VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Osmanlı Devleti, saltanat ve hilafete anlayışına dayanan padişahın tek başına aldığı kararlarla yönetilen bir yönetimdi.

Atatürk’ün yönetiminde, Osmanlı Devleti’nin padişahın tek başına aldığı kararlarla yönetilen saltanat ve hilafete anlayışına dayanan yönetim anlayışına son verildi. Dünyanın önde gelen siyaset ve sosyal bilimcilerinin, tarihçilerinin anlatımı ve tanımlaması ile 20. Yüzyılın en büyük yenilik değişim ve dönüşüm projesi olan Halk Egemenliğine Dayanan Laik Demokratik Sosyal Hukuk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruldu.

Kuran’da yer almayan üretilmiş kurumlar olan, Allah’ı ve dini kullanarak çıkar ve güç sağlayan Toplumsal ve sosyal yapıya egemen olan tarikat yapılanmasına son verildi.

Türkiye Cumhuriyeti’ni aklın ve bilimin öngörüsünde inşa etti. Çağdaş kurumlarla donattı.

Atatürk’ün yönetiminde akla ve bilime dayalı devrimler yapıldı. Yapılan devrimlerle insan merkez alan, insana önem ve değer veren, insanı yüceltmeyi hedefleyen toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel değişim ve dönüşümler yaşama geçirildi.

Türkiye Cumhuriyet, aklın ve bilimin öngörüsünde kurum ve kuruluşlarla inşa edildi.

1926 yılında Medeni kanun çıkarıldı. İnsanın varlık kaynağı olan kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Irk,renk, dil, din, mezhep ve cinsiyet ayırımı yapılmaksızın, yurttaşlara, bilgi, beceri ve yeteneklerine görev alma ve yükselme fırsatı sunuldu.

Dünyanın önde gelen siyaset ve sosyal bilimcileri, tarihçileri Türkiye Cumhuriyeti’ni örnek aldılar örnek gösterdiler. Afrika Kıtasında, Güney Amerika’da, Uzak Doğu ve orta doğuda emperyalist ülkelerin esareti, sömürüsü, baskı ve zulmü altında yaşayan ülkeler; Atatürk’ün liderliğini, Atatürk’ün yönetiminde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni örnek aldılar. Ülkelerini işgal eden emperyalist ülkelere karşı bağımsızlık savaşı başlattılar. Ülkelerini bağımsızlığa kavuşturdular. Ülkelerinde benzer değişim ve dönüşümleri yaşama geçirdiler.

NOT: Türkiye Cumhuriyeti’nin ve dünyanın önde gelen siyaset ve sosyal bilimcilerinin, tarihçilerinin bu alanda yazdıkları yüzlerce kitap var.