AKP İktidarında Adıyaman Geriledi ve Yoksullaştı Çünkü

Abone Ol

AKP iktidarında Adıyaman halkının yüzde 50’sine yakının geçimini sağladığı tütün ekimi yasaklandı. Geçimini tütün yetiştirerek sağlayanların, ekmekleri ellerinden alındı.

Adıyaman, Besni, Kahta tütün işlemeleri kapatıldı. Bu işletmelerde çalışan 2000 kişi, işsiz kaldı. Ekmekleri ellerinden alındı.

İşlenmiş tütünü, sigara fabrikalarına taşıyanlar nakliyeciler işsiz kaldılar. Ekmekleri ellerinden alındı.

Türkiye’nin en iyi sarmalık tütünü Adıyaman’ın kuzey bölgesindeki köylerde ve Çelikhan ilçesinde yetiştiriliyordu. Sarmalık tütün ticareti yasaklandı. Sarmalık tütün ticareti yaparak geçimini sağlayanların ekmekleri ellerinden alındı.

Adıyaman Sümerbank Fabrikası kapatıldı.  Sümerbank’ta çalışan 1350 işçi işsiz kaldı. Ekmekleri ellerinden alındı.

200’e yakın kişinin çalıştığı Süt İşletmesi kapatıldı. Bu kişiler işsiz kaldılar. Ekmekleri ellerinden alındı.

Adıyaman Çimento Fabrikası özelleştirildi. Çimento fabrikasında çalışanların yüzde 50’ye yakını işten çıkarıldı.  İşten çıkartılanların bu kişilerin ekmekleri ellerinden alındı

Göksü çayı, Besni Sofraz Çayı, Kahta çayı çevresindeki köylerde yaşayan çiftçiler, kendi olanakları ile kurdukları sulama şebekeleri ile bu çaylardan su çekiyorlardı. Arazilerini suluyor, sulu tarım yapıyorlardı.  Göksü çayı, Besni Sofraz Çayı, Kahta çayı üzerine HES’lere devredildi.  Bu çayların çevresinde yaşayan köylülerin çaylarda su almalarına izin verilmedi. Su tarım yapan köylüler, sulu tarımdan kuru tarıma geçmek zorunda kaldılar. Tarımda verim düştü. Geçimlerini sulu tarım yaparak sağlayan köylüler mağdur oldular ve yoksullaştılar.

Her yıl Kahta ilçesinde yapılan, dünyanın değişik ülkelerinden turizm kuruluşlarının katıldıkları uluslararası Komagene Turizm festivali iptal edildi. Yurt içinde ve yurt dışında gelen turist sayısı düştü. Özellikle Kahta ilçesinde geçimini turizmde sağlayanların ekmekleri ellerinde alındı.

 Adıyaman’ın ekonomisi tarıma dayanıyordu. Adıyaman’ın kalkınması ve zenginleşmesi için, kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi ile mümkündü.  

Adıyaman’ın yüz ölçümü 7.614 Kilometre Karedir (761.4 hektar)

Yüz ölçümünün 2.520 (%33) Kilometre Karesi (252.000 hektarı) tarıma elverişli alandır.

252.000 hektar tarıma elverişli alanın, 119.600 (%47.4) hektarı sulu tarım yapılmaya elverişli alandır.

Sulu tarıma elverişli 119.600 hektar alanın 490 (%0.40) hektarında sulu tarım yapılıyordu. 

Nisan 1989’da yürürlüğe konan GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da baraj, 2 pompaj sulama projesi yapılması, öngörülmüştü. Bu baraj ve pompaj sulaması ile 107.089 hektar alanın sulanması hedeflenmişti.

1989-2002 arasında GAP Eylem Planı kapsamında yapılması öngörülen 7.430 hektar alanın sulanmasını öngören Çamgazi Barajı ve Sulaması projesi ile 2.806 hektar alanın sulanmasını öngören Atatürk Barajı Gölünden Samsat 1 Pompaj Sulaması projesi tamamlanmış işletmeye açılmıştı. Sulanması öngörülen 107.089 hektar alanın, 10.236 hektarının sulama projesi tamamlanmıştı.

AKP iktidarı döneminde 2002-2018 arasında Adıyaman’da GAP Eylem Planı kapsamında taş üstüne taş konulmadı. Bir metre sulama şebekesi yapılmadı. Üstüne üstlük birde, Erdoğan’ın 27 Mayıs 2008 tarihinde açıkladığı yeni GAP Eylem Planı ile Adıyaman’da sulanması öngörülen 50.883 hektarının sulama projeleri iptal edildi.

GAP Eylem Palanı ile sulanması öngörülen 107.089 hektardan 56.206 hektara düşürüldü.

AKP iktidarında 2002-2018 arasında tarım üretimi girdilerinin (tohum, ilaç, gübre, mazot, tarımsal sulamada kullanılan elektrik) fiyatı 10 kattan fazla arttı. Buna karşın tarım ürünlerinin fiyatı, 2 kat ancak artabildi. Tarımda üretim ve verim düştü. Ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman yoksullaştı ve geriledi.

Bu kayıplar karşılığında AKP İktidarında 2002-2018 arasında Adıyaman’da:

Adıyaman'ın ekonomisine katkısı olmayan ancak insanalrın yolculuk yapmalarını kolaylaştıtan ve iyileştiren, Gölbaşı-Adıyaman-Kahta arasında duble yol yapıldı.

Adıyaman’ı Diyarbakır’a bağlayan Nispi Köprüsü yapıldı.   

Sağlık hizmetinin niteliğinin iyileşmesini amaçlamaya., hasta yatak sayısını artıran 400 yataklı hastane yapıldı. 

3 Kasım 2002-24 Haziran 2018 arasında yapılan 6 seçimde Adıyaman’ın 5 milletvekilinin 4’ünü AKP kazandı.

Adıyaman halkı seçimlerde, AKP’den seçilen milletvekillerine değil, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdiler.

Adıyaman halkı Erdoğan’ı (AKP) ödüllendirdi.

Ancak Erdoğan, kendisini ödüllendiren Adıyaman halkını cezalandırdı.

Adıyaman halkına verdiği sözlerinin hiçbirisini tutmadı.

AKP iktidarında Adıyaman yoksullaştı ve geriledi.

YETER ARTIK UYAN ADIYAMAN UYAN.