Bazılarımız çocukluğumuzda doya doya oyun oynadık. Mekânlarımız buna uygundu. Belki bahçeli bir evde, komşuların birbirini tanıdığı güvendiği ortamlarda büyüdük. Şimdi çocuklarımızın daha çok oyuncağı var. Lakin güveneceği arkadaşları, aile dostları çok az. Hele yaşanan üzücü taciz olaylarından sonra babana bile güvenme devrine geldik. Oysa çocuk en iyi oynayarak öğrenir.
Yanlış bir inanış oluştu toplum olarak. Sanki ne kadar çok oyuncak alırsam çocuğum o kadar mutlu olacak. Birlikte geçirmediğimiz zamanı; istediği her oyuncağı alarak telafi etmeye çalışıyoruz. Bir süre sonra bir oda dolusu oyuncak içerisinde oynayacak oyuncak bulamayan çocuklar sıkıldığını söylüyor. Aslında onları doyumsuzluğa, mutsuzluğa kendi ellerimizle itiyoruz. Bir gün kızımla birlikte evdeki kumaşlardan bebek diktik. Oynamaktan keyif alıyordu. Elbiselerini kendimiz tasarlıyorduk. Arkadaşlarının gördükçe ağlayıp anne bende istiyorum dediklerini hatırlıyorum. Pahalı bir oyuncaktansa, anne babanın evde çocukla beraber yaptığı basit bir oyuncak, kâğıttan bir uçak, el yapımı bebek, resim yapma… Vs. daha güzel vakit geçirmesini sağlayacaktır. Bu konuda bizimle nitelikli vakit geçirip, güzel oyunlar oynayan babama teşekkür ediyorum.
Birkaç oyun örneği verelim:
- Görsel algılama oyunu: Bulunduğumuz odada kaç tane kırmızı var hadi sayalım. Şimdide mavi rengi sayalım. Ne kadar çok eşya bulursa dikkati artacak, görsel algısı gelişecektir.
- İşitsel algılama oyunu: Sessizce oturun etraftan gelen sesleri dinleyin ve not alın. Çocuğumuz yazamayacak kadar küçük ise sözlü olarak söyleyebilir. Hassas kulaklar neler neler duyuyor.Bu etkinlik ile işitsel algısı yükselecektir.
- Dokunsal algılama oyunu: Etrafınızdaki nesnelere dokunun. Hangisi daha sert, hangisi yumuşak seçmeye çalışın. Dokunsal algı kanalı güçlenecektir.
- İsim-şehir oyunu: Hem grup olarak oynayabileceğiniz hem de kelime dağarcığını, genel kültürünüzü geliştirecek bir oyundur.
- Haritada bul oyunu: Haritayı önünüze alın. Yaş grubuna göre, şehir bulma, yâda bölgeleri sayma, nerede ne yetişiyor, nerede dağlar çok… Vb. Çok eğlenceli ve geliştiren bir oyun. Coğrafya derslerimiz hep iyi oldu. Çünkü birçok konuyu oyunla öğrenmiştik.
- İngilizce kelime oyunu: Oyunu başlatan bir kelime söyler. Kelimenin son harfiyle yeni kelimeler türetilir. Her kelime sadece bir kez söylenirse, kelime hazinesi gelişir. Öğrenmeye zorlar. Bu oyun Türkçe kelimelerle oynanıyor aslında, ben İngilizce halini de çocuklarımla oynadım. Çok eğlenceli.
- Hikâye tamamlama oyunu: Bir hikâyeye başlayın, yarısında bırakın. Gerisini çocuğunuz tamamlasın. Bakın ne güzellikler çıkacak ortaya. Hayal dünyasını genişletecek, bilinçaltındakilerini ortaya dökecek bir oyun.
- Sanatı seviyorum oyunu: Doğadan birkaç yaprak, dal, kozalak gibi materyal toplayın beraber. Sonra evde boyayın, sulu boya baskısı yapın. Resim yapmak en güzel terapi yöntemlerinden biridir.
Oynayacak çok oyun var. İşin özü oynarken çocuğumuzu yalnız bırakmamalıyız. Birlikte nitelikli vakit geçirmeliyiz. Lütfen oynarken başka işlerinizi unutun. Bir an için çocukluğunuza dönün. Siz keyif alırsanız, evladınız da keyif alacaktır.
Unutmayın çocuğunuz bugün bir daha olamayacağı kadar küçük. Hadi o zaman oynamak için neyi bekliyoruz?
Facebook: www.facebook.com/suna.binici.1,
İnstagram: https://www.instagram.com/irmaksunabinici/
Twitter: https://twitter.com/irmaksunabinici
Tumblr: https://irmaksunabinici.tumblr.com/
Email: irmaksunabinici@gmail.com
You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCtrAv7u9QAGbU8OswPPsjDw