15 milyon nüfuslu TÜİK’in 2015 verilerine göre İstanbul’da yaşayıp ta Adıyaman nüfusuna kayıtlı vatandaş sayısı 180 bin. Nüfus kaydını Adıyaman’dan İstanbul’a nakledenlerle birlikte bu sayının 2018’de 600 bine, hatta bir milyona çıktığı söyleniyor.
Adıyaman il nüfusu 600 bin olduğuna göre en az bir o kadar Adıyamanlının da İstanbul’da yaşadığı ortaya çıkıyor. 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde İstanbul’dan seçilecek milletvekili sayısı 98 olduğundan ortalama 150 bin kişiye bir milletvekili isabet ediyor. Temsilde coğrafya adaletini sağlamak için en az bir-iki, en iyimser hesapla da 4 Adıyamanlının İstanbul’dan milletvekili seçilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.
Örgütlü toplumlar yönetmeye, örgütsüz toplumlar ise yönetilmeye adaydır. İstanbul’daki Adıyamanlıların örgütlenmesine baktığımızda bırakalım ilçe adlarını özellikle Gergerli kardeşlerimizin köylerinin bile adını taşıyan dernekleri var. Adıyaman Dernekler Federasyonu var, Adıyamanlılar Vakfı var… Bu örgütlenmeye karşın siyasi partilerin aday listelerinde tereddütsüz seçilebilecek sıralarda yer alamıyorsak ya “ağlamayı” ya da “istemeyi” bilmiyoruz. Veyahut aday adaylarımızın kendi aralarında birleşip toplamda 1-2 kişi üzerinde mutabakat sağladıktan sonra diğerlerimizin fedakârlık göstererek bu 1-2 kişi lehine adaylıktan çekildiğimizi parti genel merkezlerine “birlikte” ve “ısrarlı” iletememişiz. “Ağlamayan çocuğa mama yok” atasözünü unutmuşuz.
Bundan sonraki seçimlerde bu birleşmeyi, “ağlamayı(!)” başarabilir miyiz? Göreceğiz!
Gelelim bu güne;
“Kadim mekânı” İstanbul’daki Adıyamanlıların; “adres defteri(!)” gibi aktif, gazeteci kökenli, Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Abdurrahman Cüneyt Fidancı’nın daveti üzerine, Sultangazi Belediyesi 50. Yıl Tesislerinde organize ettiği geleneksel Muhabbet Akşamları programına katıldım. Gelen yüze yakın hemşerimiz arasında Yazar Naif Karabatak, Mekân Yolcu sahibi televizyoncu Yusuf Özpolat, Pusula Gazetesi sahibi Emin Doğan, Avukat Hacı Orhan, 2011’den “aday adayıdaşım” deneyimli sosyal güvenlik uzmanı Resul Kurt, Adıyaman’dan işyeri komşum Avukat Nazif Çetin ve İstanbul 2. Bölge 19. Sıra Milletvekili adayı Hacı Mehmet Baykurt da bulunuyordu.
Seçim arifesi olduğundan gözler haliyle, 1972 yılında doğduğu Gerger’in o kaya gibi sert coğrafyasına karşın yüreği kuş tüyü kadar yumuşacık olan güzel insan Hacı Mehmet Baykurt üzerinde toplanıyordu. Avukatlığının yanı sıra AK Parti Eminönü ilçe teşkilatı kuruculuğu, yönetim ve yürütme kurulu üyeliği, Seçim İşleri Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan Yardımcılığı, Uluslararası Köprü Derneği Genel Başkanlığı, Adıyaman Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcılığı, Adıyamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Hukuk Komisyonu Başkanlığını görevlerinde de bulunan Baykurt, her zaman ki mütevazılığı ile yaptığı konuşmada hemşeri dayanışmasına vurgu yapıyordu.
Sırası itibariyle seçilir mi bilemiyorum, amma bir kişi ile de olsa temsilde coğrafya adaleti sağlanmasına katkı sunmak amacıyla seçilmesi için destek olmak gerektiğini ve mecliste “Atom Karınca” gibi çalışacağını çok iyi biliyorum.
Keşke Adıyaman’dan ve büyük kentlerden onlarca Hacı Mehmet Baykurt mecliste olsa!
Tıpkı Karadenizli kardeşlerimiz gibi…