İyi Bir Yönetici Nasıl Olmalıdır?

Abone Ol

· Yönetilenlerin, yöneticilerine güven duymasını sağlayan en önemli faktör; Yöneticilerin, sözünde duran, verdiği sözü yerine getiren bir kişi olmasıdır. Halkımız böyle kişilere “Sözünün eri” deyimini kullanır. Bu faktör, yöneticinin çok dikkat etmesi gereken bir şarttır. Başarılı ve güvenilir bir yönetici yapamayacağı işi söz vermez. Söz vermiş ise sözünü yerine getirmelidir.

· Başarılı bir yönetici işine saygı duyar; başarı, işe saygı ile başlar.

· Yönetici kurallar manzumesini nakış nakış işlemeli, hayata gülümsemeli, bilmelidir ki, resmiyette keyfiyet olmaz.

· Yönetici problemlere çözüm bulmalıdır. Çözüm bulamayan yönetici, problemin bir parçası olur.

· Gerçek ve başarılı yönetici; öfkesini yenebilen, kendine sahip olan, dilini tutmasını bilen kişidir. “Ruhi Sıhhat” yöneticinin vazgeçilmez şartıdır.

· Tutarsız, dengesiz davranışlar, duygusal karmaşa yöneticiyi, kurum ve kuruluşları zor durumlara sokar.

· Başarılı bir yönetici ceza vermeye kalkmaz, yetkisini değil etkisini kullanır.

· İyi bir yönetici; cesur, atak ve her türlü riski göze alabilmelidir.

· Giyim kuşam ve bütün davranışları ile örnek olmalıdır.

· Yönetici; yönetilenleri çok iyi dinlemeli, her soruna bir çözüm bulmalı, en olumsuz durumda bile bir çıkış noktası görebilmelidir.

· Vasıflı bir yönetici; icraatlarını, hizmetlerini olduğundan fazla göstermemeli, son derece realist(gerçekçi) ,başarıları ile yetinmeyen, daha mükemmel icraatlara koşan bir tavır içinde mütevazı olmalıdır.

· Yönetici mevzuatı iyi bilmeli, bilmiyorsa öğrenmelidir. Planlı bir programa sahip olmalı, zamanı iyi kullanmalı, bu günün işini yarına bırakmamalıdır.

· Yönetici, yönetilenleri çok iyi tanımalı, kendisinin de bir yönetilen olduğunu unutmamalıdır.

· Dediğim dedik yaklaşımı ile hareket etmemeli, hatadan dönmenin erdemli bir davranış olduğunu bilmelidir.

· İyi bir yönetici; güler yüzlü, sevecen olmalı; yer göstermeli, ikramda bulunmasını bilmelidir. İstekleri, beklentileri karşılamaya çalışmalıdır.

· Vasıflı yönetici; sır saklamalı, sabırlı olmalı, tahriklere kapılmamalı, cümleleri ağzında pişirerek söylemeli, ne oldum dememeli, ne olacağım demeli, kin tutmamalı, resmiyetle hususiyeti birbirine karıştırmamalıdır.

· Yöneticiler, yönetilenlerin dert ve üzüntülerine ne kadar ortak olursa, onlardan da o kadar alaka, sevgi ve saygı görür.

· İyi bir yönetici kendini yeniler, zamanında yatar zamanında kalkar. Uykusuzluk insanı asabileştirir. Sevginin azalmasına sebep olur.

· İyi bir yönetici, dil, din, ırk, cins, mezhep ve siyasi düşünce ayrımı yapmamalı, tarafsız değil, başarıdan taraf olmalı, başarıyı ödüllendirmeli ve özendirmelidir. Bilmelidir ki yönetilenler kurum ve kuruluşlarına duygu ve düşünceleri ile değil, mesaileri ile bağlıdır.

· Kurum ve kuruluşlarında sevgi, kardeşlik ve hoşgörü ortamı oluşturmalı, diğer kurum ve kuruluşlar arasında sağlıklı diyalog yumağı oluşturmalıdır.

· Sayın yöneticiler;

Aşırı baskıyı disiplin sanmayın,

Yönetilenleri azarlamayın,

Şefkatli davranın,

Yetkinizin arkasına saklanmayın,

Ayrıldığınızda hoş bir seda bırakın.

· Büyük düşünür Edebali yöneticileri uyarıyor:

“ Unutmayın ki; yüksekte yer tutanlar, aşağıdakiler kadar emniyette değildirler.”

· Sayın yöneticiler! Çevrenize dikkat edin!

Etrafınızı (siz farkına varmadan) saran, dalkavuk, menfaatçi, fırsatçı kişilerden sakının! Gönül dostlarınızı asla unutmayın! Onlar hiçbir zaman siz çağırmadan çevrenize gelmezler. Çok haysiyetlidirler. Size dostlarınızı unutturmaya çalışan menfaat şebekelerine dikkat edin. Gönül dostlarınızla aracısız, baş başa ve yalnız görüşün. O zaman çevrenizle, dostlarınızı mukayese imkânınız olur.

SEVGİ DOLU SAYGILARIMLA.