Kâhta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kâhta Çölyak Derneğinin birlikte organize ettiği “Çölyakın Farkındayım, Çölyaklının Yanındayım” adılı farkındalık programı düzenlendi.
Kahta Belediyesi Yeni Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli, her yıl 9 Mayıs'ın Dünya Çölyak Günü olarak kutlandığını ancak bu farkındalığın her zaman devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çölyak hastalığının yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken, İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli, Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğunu, ancak yüzde 10'una tanının konulabildiğini belirtti.
Okullarda toplumsal bilinç ve farkındalığı sağlamak amacı ile öğrenciler ve vatandaşlara konu ile ilgili bilgiler verilerek, afişler ve broşürler dağıtıldığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Lütfü Başli,"Devam eden bu faaliyetlerin yanı sıra bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları kapsamında Çölyak hastalığı ile ilgili ilçemizdeki hekimlerle ve Rehber Öğretmenlerimizle bir araya gelip çocuklarımızda çölyak hastalığı ile ilgili erken tanı çalışmaları yapmayı planlamaktayız. Çalışmalarımızın ilk basamağı olan Çölyak hastalığına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Çölyakın Farkındayım Çölyaklının Yanındayım” adlı programımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle Çölyak hastası vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize sağlık sıhhat ve afiyet diliyorum. Yaşamlarında kolaylıklar diliyorum ve sizleri en kalbi duygularımla sevgi ve saygıyla selamlıyorum." Şeklinde konuştu.
Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun ise, programın hazırlanmasında ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, çölyak hastalığıyla mücadelede farkındalık oluşturmak için yapılan çalışmaların önemine değindi.
Kâhta Çölyak Derneği Eski Başkanı Aysel Yıldırım ise derneğin kuruluşu ve ilçemizdeki çölyak hastası ve hasta yakınlarına yönelik dernek faaliyetlerinden bahsetti.
Çölyak hastalığının gluten içeren gıdalara karşı aşırı duyarlılık sonucu bağırsaklarda hasara yol açan bir sağlık olduğunu kaydeden Diyetisyen Sayın İsmail Ünver, hastalığın belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında bilgilendirme yaptı.
Çölyak hastalığıyla mücadelede psikolojik destek ve danışmanlığın önemine değinen Psikolojik Danışman Meryem Yıldız, hastalıkla başa çıkma sürecinde yaşanan duygusal zorluklar ve psikolojik etkiler hakkında bilgi vererek, hastaların ve hasta yakınlarının bu süreçte destek alabilecekleri kaynaklara yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Program, Dernek Başkanı Aysel Yıldırımın görevi Emine Gümüş’e devretmesi ve katılımcılara yapılan ikram ile sona erdi.
Programa, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Ali Tosun, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Lütfü Başli, Çölyak Hastaları, Çölyak Hasta Yakınları ve Belediye Başkan Adayı Mehmet Can Hallaç ve vatandaşlar katıldı.
Kaynak : PHA