Kazım YARDIMCI Ve Bilal SÜRGEÇ

Abone Ol

            Bazen ufacık bir haber, kısa bir mesaj, umulmayan zamanda eline ulaşan bir materyal, beklenmedik bir zamanda maliki olduğun bir dünyalık, bir an da sizleri sevince boğabiliyor ya da insanı müteessir kılabiliyor.

Tıpkı birkaç önce, hiç aklımda olmadığı halde, kargocunun uzattığı paket gibi… Zaman zaman böyle kargolar gelebiliyor. Hiç düşünmeden imzaladım ve kargoyu alıp, paketi açtım.

Paketten iki kitap çıktı. Yazarı Bilal SÜRGEÇ. Birincisi “Boşa Akan Irmak.” İkincisi “Üçüncü bin yılın başında Adıyaman’da bir filozof- Kazım YARDIMCI”  kitapları çıktı.

Bilal SÜRGEÇ Beyefendi himmet buyurmuşlar ve imzalayarak tarafıma ulaşmasına vesile olmuşlar.

Bilal SÜRGEÇ,1961 yılında Elazığ’da doğmuş. 1981 yılında Elazığ İmam Hatip Lisesi’ni bitirmiş, 1985 yılında Fırat Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun olmuş bir öğretmenimiz. Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Ankara gibi illerde görev yapmıştır. Halen Ankara da bir okulda görev yapmakta ve tarih dersleri vermektedir.

Adıyaman’da görev yaptığı süre zarfında, (10 yıl) Dershanecilik de yaptığından (Final Dershanesi işletmeciliği)  insanlarla daha sıkı ilişki halinde olmuştur. Birçok dergi ve haber sitelerinde tarihle ilgili makaleleri yayınlamış olan Bilal SÜRGEÇ’in;

“Adıyaman’da Bir On Yıl”

“Bir Şehri Şekillendiren Adam”

“Medreseden Seraskerliğe Gazi Hüseyin Avni paşa”

“3. Bin yılın Başında Adıyaman’da Bir Filozof Kazım Yardımcı”

“Genç Ozanlar Hareketi ve Milli Mücadele Birliği”

 “Boşa Akan Irmak”  gibi kitapları bulunmaktadır.

Bilal Bey Adıyaman’da kaldığı süreler içerisinde, bir türlü Adıyaman’ı unutmadığını ve unutamadığını açık yüreklilikle dile getiriyor. Hele biraz iddialı bir sözle 3. Yüzyılın filozofu olduğunu söylediği Kazım Yardımcı’dan çok etkilendiğini söylemiş, bu etkilenmeden dolayı Kazım Yardımcı adına bir biyografi kitabını bile yazmıştır.

Bahse konu olan Kazım Yardımcı Üstadımız, 1933 Adıyaman doğumlu olup, lise mezunudur Tapu Müdürlüğünden emekli olmuştur. 8 kitap yazmıştır. Sonradan bu kitapları birleştirilerek RUFAİ KÜLLİYATI olarak yayınlanmış olup, açılmış olan Kadiri Tarikatı Takkesinde okunmaktadır. Geçmişi Haşimi soyuna dayanan YARDIMCI, Osmanlıcayı ve Arapçayı iyi bildiğinden, tasavvufi manada Arapça kavramlarını manaları ile yorumlamıştır.

Bilal Bey Adıyaman’da çalıştığı sürelerin, kendinde bıraktığı izlerin emaresi olan 3 kitap yayınlamıştır. Adıyaman’da geçirdiği eğitimcilik hayatında, her fırsatta Adıyaman ve Adıyamanlılardan bahseden Sayın Bilal SÜRGEÇ, özellikle Kazım Yardımcı Üstadımız hakkında hayli güzel, ilginç ve bir o kadar önemli bilgiler-tespitler sunmaktadır.

Tabi Bilal Bey, Kazım Yardımcı’yla zaman zaman fikir ve düşünce konusunda hoş sohbetler yaşadığını, ara sıra aralarında fikri ayrılıkları yaşanıyor gibi gözükse de, aslında düşüncesinde etrafına ışık yayan bir mütefekkir olduğu konusundaki hissiyatını dile getirmektedir. Kazım Yardımcı’nın Adıyaman’da yeterince tanınmadığını, fikir, düşünce ve görüşlerinin yeterince anlaşılmadığı konusunda Adıyamanlılara sitemi var. Kazım Yardımcı’nın feodal yapıya karşı yazdığı, şiirlerle Aristokrat bir özelliğe sahip olan ruh yapısıyla, çevresindekileri hissettirdiği şefkatli haliyle bilinmesi, anlaşılması ve tanıtılması gerektiğini savunmaktadır. Haksız da değil hani!

Kazım Üstadın oğlu Hüseyin, okuldan sınıf arkadaşımdır. Bu yüzden Kazım Yardımcı’nın - sekiz kitaptan oluşan RUFAİ Külliyatının olduğunu ve tasavvuf felsefi düşüncesini yansıtan külliyatının insanlara yardımcı olmak adına okunduğunu biliyorum.

Günün şartlarında, teknolojinin tam anlamıyla kullanılmadığı zamanlarda, Kazım Yardımcı’nın her konuda parmak basar gibi yazdığı şiirleri, çoğu dost meclislerinde, Sıra geceleri ve Harfhane meclislerinde okuyordu/okunuyordu, bazen de bizzat konuşmalar yapıyordu. Eğitim ve kültürün önemine sürekli değinmiş olan Kazım üstadın ileride iz bırakan şahsiyetlerinden bir olarak Akademik araştırmalara konu olması muhtemeldir. Tasavvuf dünyası zengin olan ve manevi yönü hayli güçlü olan Kazım Yardımcı üstadın fikir, görüş ve düşüncelerinin tanınması, daha iyi bilinmesi için hem Külliyatının hem de Bilal Sürgeç beyin yazmış olduğu “ 3. Bin yılın Başında Adıyaman’da Bir Filozof Kazım Yardımcı” kitabının okunmaya kayda değer olduğu için okunmasını tavsiye edebilirim.

Yine diğer kitabı olan ve henüz çıkmış “Boşa Akan Irmak” kitabında da dünden bugüne kadar yıllar içerisinde ilginç ve bir o kadar da önemli ve faydalı bilgilerin yer aldığı kronolojik saptamalarla insanı yormadan okutturan bir kitap özelliğine sahiptir.

Kendi adıma hayli faydalandım. Değerli hocam Sayın SÜRGEÇ, her biri ayrı kıymette olan imzalı kitapları için teşekkürler. Elinize, kaleminize, gönlünüze, yüreğinize sağlık diyorum. Saygılarımla, teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com