Kıbrıs gezisi – 5

Abone Ol

 

Son iki yazımda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başkenti Lefkoşa’da bulunan Yakın Doğu Üniversitesi ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım.
            1988 yılında kurulan bu üniversiteye 67 ülkeden gelen 20 binden fazla öğrenciye hizmet vermiş ve siyası olarak dünyada tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eğitim alanında tanınmasını sağlamıştır.
İhtişamlı yapısı ve akademik çalışmaları ile göz dolduran YDÜ, Avrupa Üniversiteler Birliği`ne, UNESCO bünyesindeki Dünya Üniversiteler Birliği`ne, Uluslararası Mühendislik Eğitimi Topluluğu’na, Uluslararası Saygın Medikal Akreditasyon Sistemi ve İslam Dünyası Üniversiteler Federasyonu`na tam üyedir.
Yakın Doğu Üniversitesi, 16 Fakülte, 88 bölüm, 4 enstitü, 2 okul, 4 yüksekokul ve 15 araştırma merkeziyle öğrencilerine en iyi eğitim ve öğretim ortamı sağlamaktadır.
Sosyal, sportif ve kültürel çalışmaları ile de çağdaş yaşamın içerisinde yerini almaktadır.
Olimpik kapalı yüzme havuzu da bunlardan biridir. 2700 metrekarelik alanı bulunan havuz, merkezi ısıtma sistemli ve bin kişilik seyirci kapasitelidir. Modern iç donanım ve nezih Aqua Cafe’si ile Kıbrıs’ın ilk ve tek olimpik kapalı yüzme havuzudur.
            İlginç olan başka bir güzellik ise robot futbol takımının uluslar arası müsabakalara katılmasıdır.
Dünyanın en büyük robotik organizasyonlarından biri olan ve 40 ülkeden 3 binin üzerinde katılımcı ile her yıl bir başka ülkede gerçekleştirilen, Robot Futbolunun Dünya Kupası olarak da adlandırılan Uluslararası RoboCup Yarışmalarına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Yakın Doğu Üniversitesi Robotik Futbol Takımı ( NEU Islanders) katılmaktadır.
Bu kadar kısa bir sürede olağanüstü bir başarının sağlanmasının arkasındaki sır aslında tez konusu olarak ele alınmalıdır.
Bu başarının arkasında güçlü bir irade, azim, ekip ruhu ve başarma hırsının olması kaçınılmazdır.
Gap Gazeteciler Birliği olarak bu başarının arkasında duran ismi, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü sayın Dr. Suat İrfan Günsel’i makamında ziyaret ettik.
Kıbrıs`ın bir dağ köyünde dünyaya gelen Günsel, her Kıbrıslı gibi büyük sıkıntılarla boğuşarak eğitimini sürdürmeye çalışmış ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü`nden mezun olduktan sonra Eğitim Psikolojisi dalında doktora yapmış.
1988 yılında Yakın Doğu Üniversitesi için ilk adımı atan Günsel, bugün ülke ve dünya eğitimine yaptığı sürdürülebilir katkılardan dolayı İngiltere kökenli Oxford Europe Business Assembly Değerlendirme Kurulu tarafından "2013 yılı Uluslararası Socrates Ödülü"ne layık görülmüş.
            Bu başarıya alkışlamayı kendimize görev biliyoruz.
            Dünyada henüz tanınmayan, savaşın izlerini gerek fiziki yapılarında gerekse yüreklerinde hala silememiş bir ülkede böylesi bir başarı ancak ayakta alkışlanabilir.
            Vizyonu geniş kadrolar, eminim ki vizyonu geniş insanlar yetiştirirler. Böylesi eğitim kurumlarında öğrenim görmeyi bir şans olarak görüyorum.
            Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü sayın Dr. Suat İrfan Günsel başta olmak üzere bütün akademik ve idari personelini yürekten kutluyorum.
            Bu güzel eğitim kurumu ve bütün Kıbrıs’ı yakından tanımamıza vesile olan Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Genel Müdürü ve Yakın Doğu TV Müdürü Hüseyin Turan’a tekrar teşekkür ediyorum.
            Sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimle…
 
Fahrettin Çelik
samsattema@hotmail.com