MİT İN TARİHİ VE İSTİHBARAT HİKÂYELERİ -4-

Abone Ol

Bugün yaşanan MİT mücadelesine baktığımızda aslında geçmişten bir fark gözükmüyor. Her gelen iktidar ya MİT i kendi çıkarları için kullanmış ya da bu birimin dışında kendine hizmet edecek bir servis ağı kurmaya çalışmıştır. Amaç kendi iktidarlarını sağlama almaya çalışmaktır. Menderes, Özal, Çiller, Erdoğan hep aynı yolu izlemişlerdir.

Örneğin Adnan Menderes in teşkilatı kendi muhalifleri için bilgi toplamada kullandığı hatta bunun için özel büro kurduğu bilinmektedir.

O dönem gazinoculuğa yeni başlayan Fahrettin Aslan milletvekillerinin gece hayatlarını dosya halinde toplar dönemin İstanbul valisi Fahrettin Kerim Gökay aracılığıyla MENDERES'e ulaştırırdı. MENDERES bu dosyaları muhaliflerine şantaj olarak kullanırdı.

Ancak daha sonra fark edildi ki birileri de MENDERES i dinliyor.( bu gün de benzer şeyler yaşanıyor ) Menderes in gönül ilişkileri ile ilgili dedikodular çoğalınca, Menderes Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Salih Korur’a araştırmasını ister. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkar ki, dinleme servisi çalışanları Amerikalıların eline geçmiştir. Dinleme istasyonlarını kuran Amerikalılar, burada çalışanları, özellikle de telefon dinlemesinde görev yapan memurları maaşa bağlamışlardır.

Müsteşar KORUR, raporunda, Amerikalıların MAH a hâkim olduklarını, İstanbul’daki MAH okulunun, servisin İstanbul örgütünün ve Yeşilköy’deki soruşturma teşkilatının Amerikalılardan alınan paralarla döndürüldüğünü belirtir. Amerikalılar paraları doğrudan ilgili servis amirine ve çalışanlarına, zarf içinde vermektedir. Para karşılığında iş isterler.

1956 da yapılan bu soruşturma sırasında ortaya çıkar ki, MAH a, Amerikalılar – belirlenebildiği kadarıyla – ayda 100 bin, İngiliz gizli servisi 30 bin, Fransızlar 7-8 bin, İtalyanlar da 4 bin lira vermektedirler. MENDERES Müsteşarına şu talimatı verir: ‘ keselim ilişkiyi. Yalnız, Amerikalıları darıltma yalım. Bize yapacakları para yardımını malzeme olarak yapsınlar.’

Bunun üzerine Amerikalılardan para alımını destekleyen ve uygulamayı başlatan MAH başkanı Behçet Türkmen, Bağdata elçi olarak atanır. Yıllar sonra da Coca Cola şirketinin Türkiye Temsilcisi olarak görev yapar. Oğlu İlter Türkmen de 12 Eylül döneminde Dış işleri bakanlığı görevinde bulunmuştur.

Çok eleştirilen CIA ile ilişkiler ilk 1950 den sonra başlamıştır. Bu işbirliği Türkiye’nin istihbarat faaliyetlerini zayıflatmıştır. Önemli istihbaratlar CIA tarafından Türkiye ye ikram edildiği için, ne sunulmuşsa onu yemişiz. Bu da Türkiye’nin kendi bünyesinde yapmış olduğu istihbarat faaliyetlerini zayıflatmıştır. Yani bize hazır sunulduğundan bu alanlarda gelişememiş iz.

1970 den sonra Almanlarla ilişkiler ilerletilmiş MİT e bilgisayar ağının kurulması sırasında Almanlar yardımcı olmuşlardır. Sistem ihraç eden ülke olarak Almanların bu yolla MİT i dinlediği ve izlediği zaman zaman iddia edilmiştir.   Aslında Almanlar veya Amerikalılar aktardıkları teknik malzeme açısından hiçbir zaman birinci sınıf, kontrol edemeyecekleri ekipmanı kimseye vermezler. Bütün gizli servisler bir diğerine aktardıkları teknik malzeme açısından karşı tarafı denetleye bilecekleri araçları yeğlerler. Verilen teknik yardım son teknolojiyi kapsamaz demode olmuş aletler teknik yardım ve pazarlama kapsamında hibe edilmekte veya satılmaktadır.

Türkiye dış istihbarat açısından başka ülkelere hep bağımlı kalmıştır. Bu bağımlılık Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve İsrail gizli servislerine karşı olmuştur. Onlardan gelen dış istihbarat çoğunlukla kontrol edilmemiş ve doğru kabul edilmiştir. Oysa bu pek çok alanda hatalı bilgilenmenin ötesinde, yanlış yönlendirmelere açık olunmasını ortaya çıkarmıştır. 

                                         ASIM ÖCAL