Sosyal demokrat düşünce, toplumda oluşan eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmak, eşit ve dayanışmacı bir toplumu ve düzeni kurmayı hedefleyen bir düşüncedir.
Sosyal demokrat düşüncenin hedef kitlesi, kapitalist düzenin sömürdüğü ve mağdur ettiği çalışanlar kesimler, küçük esnaf ve köylülerdir.
Sosyal demokrasi, hedef kitlesi olan kesimlerle ve onların örgütlü güçleri ile dayanışma içinde olduğu dönemlerde güçlenmiş ve iktidar olmuştur. İktidar olduğu ülkelerde toplumsal, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişmelere büyük katkı sağlamıştır.
Batı Avrupa ülkeleri, 1950-2000 arasında iktidar olan sosyal demokrat düşüncenin (partilerin) eşitlikçi ve dayanışmacı çözümleri sayesinde yüksek insani gelişme sağlamıştır. Toplumsal ve sosyal barış ve huzura kavuşmuştur.
- 2000’li yıllarda dünyayı egemenliği altına alan neoliberal düzen, emek örgütlerini ve emek dayanışmasını büyük oranda yok etti. Emek örgütlerinin destek ve dayanışmasından beslenen sosyal demokrasi, oy kaybı yaşadı. Zayıfladı ve güçsüzleşti.
- Neolbiral düzen, bir taraftan emek örgütlerini ve emek örgütlerinin dayanışmasını güçleştirdi. Diğer taraftan da toplumda yeni mağduriyet alanları yarattı.
- Toplumda yaratılan bu mağduriyetler, sosyal demokrat düşünceye yeni bir hedef kitle, siyasete alanı ve yeni siyaset araçları sundu.
- Sosyal demokrasi (sosyal partiler), kendisini yenilemedi. Neoliberal düzenin mağdur ettiği kitlere iletişim kuracak, sorunlarına çözüm üretecek yeni politikalar ve yeni araçlar geliştirilemedi.
- Kendini yenilemeyen, değişen ve dönüşen gelişmelere ve bu gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni sorunlara, eski araçlarla çözüm üretmeye çalışan sosyal demokrasi başarısız oldu.
Neoliberal düzenin yarattığı mağduriyet, mağduriyetin neden olduğu toplumsal, ekonomik ve sosyal sorunlar:
Kendisini yenileyen,
Toplumsal, ekonomik ve sosyal sorunlara çözümler öneren,
Neoliberal düzenin mağdur ettiği kesimlerin yaşamlarını iyileştirmeyi vaat eden,
Sosyal demokrat düşünceye (partilere) her zamankinden daha çok iktidar fırsatı sunmaktadır.