Çocuk yapmak isteyen fakat doğal yollarla bunu başaramayan, belirli sağlık unsurlarının engel olduğu kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi şu an günümüzde en çok tercih edilen üreme yöntemidir. Tüp bebek sayesinde üreme soruları olan bireyler çocuk sahibi olmaya başlamışlardır.
Tüp bebek tedavisinde başarı unsurunu en çok etkileyen faktörlerin başında anne adayının yaşı ve yumurtalık kapasitesi gelir. Anne adayı ne kadar genç ise başarı oranı o kadar artış gösterir. Başarı şansının yüksek oluşunda baba adayının yaşı da önemli olsa da belirleyici faktör anne adayının yaşıdır. Ortalama başarı oranı %40’lardadır fakat uzmanların öngörüşlerine göre bu oran 2027 yılında %100’lük bir seviyeyi görebilir. Yani mutlak olumlu sonuç oluşturulabilir.
Anne adayının üreme hücreleri olan yumurtaların ve baba adayının üreme hücreleri olan spermlerin alınarak laboratuvar ortamında embriyoya dönüşmesinden başlanan süreç gelişim aşamasında ki embriyonun tekrar alınıp anne adayının rahmine yerleştirilmesiyle sonuçlanmış olur ve artık anne adayının gebelik süreci başlamış olur. Bundan sonra ki süreç doğal yollarla oluşmuş hamileliğin aynısıdır. Doğum da dahil olmak üzere doğal hamilelik süreci yaşar anne adayı.
Ortalama bir ay kadar süren bu tedavi, anne ve baba adaylarına hem finansal hem de duygusal çöküntüler yaşatabilir. Belirsizlik içinde girilen bu bir aylık süre boyunca özellikle anne adayı için gebeliğe uygun olup olmadığı belirsizliği stresler yaşatabilmektedir ancak bu süreçte en önemli faktör stresten olduğunca uzak durulmasıdır.