Tutdere Hakkında Beraat Kararı

Kamuoyunda Aziz İhsan Aktaş davası olarak bilinen ve aralarında 7 belediye başkanının da bulunduğu 200 sanıklı davada Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere hakkında beraat kararı verildi. Savcılığın rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep ettiği Tutdere, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından suçlamadan beraat ettirildi. Böylece Tutdere’nin 5 Temmuz 2025’te gözaltına alınmasıyla başlayan, ardından ev hapsi ve geçici görevden uzaklaştırmayla devam eden adli süreci ilk derece mahkemesindeki beraat kararıyla yeni bir aşamaya geldi. Görevine daha önce iade edilen ve tutuksuz yargılanan Tutdere hakkında mahkeme heyeti, karar duruşmasında beraat hükmü kurdu.

Dava İstanbul’da Görüldü

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinin Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki duruşma salonunda görülen davanın 60’ıncı duruşmasında sanıkların son sözleri alındıktan sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Tutdere hakkındaki dava, belediyeyle iş yapan şirketlerden maddi menfaat talep edildiği ve şirket yöneticilerinin Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’a yönlendirildiği iddiasına dayanıyordu. Soruşturmanın ilk aşamasında Tutdere hakkında icbar suretiyle irtikap iddiası gündeme gelirken, hazırlanan iddianamede ve esas hakkındaki mütalaada suçlama rüşvet alma olarak yer aldı.

Savcılık, Tutdere’nin bu suçtan 4 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. Mahkemenin açıkladığı hükümle bu talep kabul edilmedi ve Tutdere hakkında beraat kararı verildi.

Tutdere Suçlamaları Reddetmişti

Tutdere, yargılama boyunca kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Suçlamaya konu edilen şirket yöneticilerinin Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’a yönlendirildiği ve bu ilişki üzerinden menfaat sağlandığı iddiasını reddeden Tutdere, iddialarda yer alan tarihlerden biri olan 6 Haziran 2024’te Adıyaman’da bulunmadığını savundu.

Tutdere ayrıca Aziz İhsan Aktaş ve diğer kişilerin beyanlarında paranın kim tarafından, nerede ve nasıl verildiğine ilişkin somut ve tutarlı bilgiler bulunmadığını belirtti. Banka hareketi, iletişim kaydı veya fiziki takip gibi delillerle iddianın desteklenmediğini ileri süren Tutdere, beraatini istedi.

Gözaltı Süreci 5 Temmuz 2025’te Başladı

Tutdere açısından yaklaşık 14 aya yayılan adli süreç, 5 Temmuz 2025’te gerçekleştirilen operasyonla başladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da aralarında bulunduğu isimler gözaltına alındı. Tutdere hakkındaki iddianın, Adıyaman Belediyesiyle iş yapan şirketlerden maddi menfaat talep edildiği ve şirket yöneticilerinin Ceyhan Kayhan’a yönlendirildiği açıklanmıştı.

Tutdere, 8 Temmuz 2025’te adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edildi ve hakkında konutu terk etmeme şeklinde adli kontrol kararı verildi.

Tutdere Görevine İade Edildi

İçişleri Bakanlığı, verilen ev hapsi niteliğindeki adli kontrol kararının ardından Tutdere’yi 10 Temmuz 2025’te geçici bir tedbir olarak Adıyaman Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırdı.

Bakanlık kararında Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine dayanıldı.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 25 Temmuz 2025 tarihli kararıyla Tutdere hakkındaki konutu terk etmeme adli kontrolü kaldırıldı. Bunun ardından İçişleri Bakanlığı, 5 Ağustos 2025’te Tutdere’yi Adıyaman Belediye Başkanlığı görevine iade etti.

Tutdere, bu tarihten itibaren belediye başkanlığı görevini sürdürürken dava İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam etti.

Savcılık Tutdere İçin Hapis Talep Etmişti

Davada Tutdere açısından dikkat çeken noktalardan biri, mahkemenin beraat kararının savcılık mütalaasından farklı olmasıydı.

Cumhuriyet savcısı, Mayıs ayında sunduğu esas hakkındaki mütalaasında Tutdere’nin rüşvet alma suçundan cezalandırılmasını istedi. Aynı suçtan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin ve Oya Tekin’in eşi Celal Tekin hakkında da 4 yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Adıyaman'da mali müşavirlere ETDS bilgilendirmesi
Adıyaman'da mali müşavirlere ETDS bilgilendirmesi
İçeriği Görüntüle

Mahkeme Tutdere yönünden beraat kararı verirken, aynı suçlamayla yargılanan bazı belediye başkanları hakkında mahkumiyet hükümleri kurdu.

Karalar Ve Oya Tekin Hakkında Hapis Kararı

Mahkeme, görevinden uzaklaştırılan Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i rüşvet alma suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Tekin’in eşi Celal Tekin hakkında da aynı suçtan 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar hakkında ise rüşvet alma suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmedildi.

Aynı suçtan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istenen Abdurrahman Tutdere hakkında ise beraat kararı verildi.

Ahmet Özer’e 8 Ay 10 Gün Hapis

Mahkeme, görevinden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in özel belgede sahtecilik suçundan beraatine karar verdi. Özer hakkında ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçundan ise 8 ay 10 gün hapis cezası verildi.

Bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Örgüt Suçlamalarında Beraat Kararları

Davanın önemli kararlarından biri de örgüt suçlamaları konusunda verildi.

Mahkeme, suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen Aziz İhsan Aktaş ile Baki Nugay’ın suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçundan beraatine karar verdi. Örgüt üyeliğiyle suçlanan sanıklar hakkında da beraat hükümleri kuruldu.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da örgüte üye olma suçlamasından beraat etti.

Bu karar, dosyadaki rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, sahtecilik ve diğer suçlamaları kendiliğinden ortadan kaldırmadı. Mahkeme her sanık ve eylem açısından ayrı değerlendirme yaparak bazı suçlamalarda beraat, bazı suçlamalarda ise mahkumiyet kararı verdi.

200 Sanıklı Davada Karar Açıklandı

Aziz İhsan Aktaş hakkındaki soruşturma 13 Ocak 2025’te gerçekleştirilen ilk operasyonla başladı. Daha sonra farklı belediyelere yönelik soruşturmalar aynı dosya kapsamında genişletildi.

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından 200 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Aralarında Abdurrahman Tutdere’nin de bulunduğu 7 belediye başkanı sanık olarak yer aldı.

Tutdere hakkında iddianamede rüşvet alma suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istenirken, savcılık esas hakkındaki mütalaasında da aynı ceza talebini sürdürdü.

24 Ağustos 2026’da açıklanan kararla Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, hakkındaki rüşvet alma suçlamasından beraat etti.

Beraat hükmü ilk derece mahkemesinin kararı niteliğinde bulunuyor. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından tarafların kanun yoluna başvurma hakkı bulunuyor.

Kaynak: Perre Haber Ajansı