Adıyaman'a yaptığı ziyarette Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başkanlığında yapılan Koordinasyon Toplantısında Tarım İl Müdürlüğü, DSİ, Orman ve Milli Parklar tarafından projeler ve çalışmalar masaya yatırıldı.
Bakan Yumaklı'nın gelişi hakkında değerlendirmede bulunan AK Parti MKYK Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Doç. Dr. Resul Kurt,"Şehrimizin başta baraj, sulama, içme suyu, tütün, arıcılık ve hayvancılık olmak üzere tüm meseleleri detaylı bir şekilde ele alınmış, ilgili kurumlar taleplerini Bakan Yumaklı’ya aktarmıştır. Deprem bölgesine yapılan tarımsal destek ödemeler 8,8 milyar liraya ulaştı. Bölgemizde hayvancılığı desteklemek amacıyla 24.314 küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Deprem bölgesinde hayvanı telef olan her üretici için birebir hayvan hibe edilerek maddi zararı karşılanmış olacak, toplamda 43 bin 573 küçükbaş ve 5 bin 804 büyükbaş hayvan dağıtımı yapılacak. Ayrıca kanatlı hayvan ve arı kovanı dağıtımları da ay sonuna kadar bitecek. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı Adıyaman'da faaliyet gösteren tütün kooperatiflerinin başkanları ve ziraat odası başkanları ile ayrı ayrı görüşerek çiftçimizin sorunları ve talepleri konusunda gerekli talimatları vermiştir. Bölgemizin en önemli ürünlerinden birisi olan tütünde yaşanan sorunların çözümü ile ilgili olarak birebir kooperatif başkanlarıyla da istişare edilerek çözüm için çalışmalara başlanmıştır. "dedi.
Tütün satışındaki yüzde 55 ÖTV oranının yarıya indirildiğini ve sürecin hızlandırılacağını ifade eden Kurt,"Bakan Yumaklı, kıyılmış tütün satışındaki yüzde 55 ÖTV oranının yarıya indirildiğini, sürecin hızlandırılıp, tütün üreticilerinin şirketlere göre daha avantajlı bir şekilde ürünlerini pazarlama imkânı bulmasının sağlanacağı bilgisini vermiştir. Tütün Ticaret Borsası ve Analiz Laboratuvarı kurulması durumunda Adıyaman’da üretilen tütünlerin kalite ve satış olanaklarının da artacağı göz önünde bulundurularak bu konuda çalışma yapılması gerektiğini açıkladı. Özellikle Tütün Ticaret Borsasının Adıyaman’da kurularak coğrafi işaret alan Çelikhan Tütünün markalaşması ve satış olanaklarının artırılması konusunda kooperatiflere tam destek vermiştir. 2024 yılından itibaren Adıyaman IPARD kapsamına alınacaktır. Bu da Adıyaman’daki tarımsal faaliyetlere önemli bir destek olacaktır.
Adıyaman’da yıllık ortalama yağış 569,4 mm/yıldır. Tarıma elverişli arazi 226,339 ha olup, sulanabilecek arazi 165.380 ha’dır. Su kaynağı potansiyeli ise 3.371 mm3 yerüstü ve 271 mm3 yeraltı olmak üzere 3.642 mm3/yıldır. Önemli su kaynakları bulunan şehrimizin sulama kapasitesinin artırılması için baraj, sulama kanalları ve gölet faaliyetleri devam etmektedir. 2003-2022 yılları arasında 5 baraj, 2 gölet, 15 HES, 45 Taşkın koruma ve 4 içme suyu olmak üzere 80 tesis hizmete açılmıştır. Halen yatırım programı kapsamında DSİ tarafından yapılan yatırımların toplam büyüklüğü 26,3 milyar TL’dir. Devam eden ve ihale aşamasında 11 proje bulunmaktadır. Adıyaman’da Koçali, Gömükan, Çetintepe, Çat, Büyükçay olmak üzere 5 büyük baraj projesi ve sulama kanalları inşaat imalat faaliyetleri devam etmektedir. Ayrıca küçük su işleri kapsamında da 12 adet baraj, gölet ve sulama işi devam etmektedir. 69 adet tamamlanan, 2 adet inşaatı devam eden 3 adet ihalesi yapılacak ve 6 adette proje yapımı tamamlanan olmak üzere 60 adet taşkın koruma tesisi bulunmaktadır." Şeklinde konuştu.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Halkçı belediyecilik soygun düzeniyle işliyor' Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Halkçı belediyecilik soygun düzeniyle işliyor'

Kaynak : PHA

Kaynak: