Emekli imam Osman Gözlü, PHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban’ın kelime anlamının “krb” kökünden geldiğini ve Allah’a yaklaşmak, yakınlaşmak anlamını taşıdığını söyledi.
“Kurban yaklaşmak ve bölüşmek demektir”
Kurban kesimi ile cimriliğin ortadan kalktığına dikkat çeken Gözlü, “Kurban kese ve kasanın kıyılması demektir. Yani cimriliğin ortadan kalkması demektir. Kesene dokunacaksın hem kasaya dokunacaksın ve o yaptığın hal ve hareketler ile Allah’a kavuşacaksın, Allah’a yaklaşacaksın. Kurban yaklaşmak ve bölüşmek demektir.” dedi.
Kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gereken ayrıntıları aktaran Gözlü, sözlerini şöyle devam etti:
“Kuzu ve keçi cinsinden olanlar en azından 1 yaşını doldurmak lazımdır. Dana ve sığır cinsinden de 2 yaşını develerde de 5 yaşını doldurmak lazımdır. Burada koyun ve keçilerin bir kurban olarak kesimi caizdir. Danaların ve sığır cinsinden olanların 7 hisseye kadar 7 kişi birleşerek kurban yapabilir. Deve de aynen öyledir.
Başta o hayvanın sağlıklı olması lazım. Ondan sonra hiçbir kusuru olmamak şartıyla gereği gibi kıbleye yatırılıp onan sonra tekbir getirilip keskin bir bıçak ile ehli olan bir adam ile yani kasaplar ehli olacaktır. Onların kesmesi uygundur. Zaten onun dışında kesilmesi caiz değildir. Bilmeden ya elini keser, ya kurbanı doğru kesmez. Kurban kesimi böyle olur. Etine gelince de 3 hisse yapılır. Birisi aile, akrabaya yedirilir. Birisi dost ve ahbaplarına hediye edilir. Bir kısmı da fakirlere verilir. Kurban derisine gelince de kurumlar vardır. Arık neresi kafalarına göre uygun ise oraya sadaka olarak kurban derilerini de tasadduk edebilirler.”
Kaynak : PHAHaberin Videosu :