Ağır hasarlı binaların yıkımı, kalıcı konutlar, yerinde ayrıştırma ve son haftalardaki salgınla ilgili açıklamalarda bulunan Partal, çalışmaların titizlikle sürdüğünü ifade etti.
"618 binanın 600’ü yıkıldı"
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle asrın felaketini yaşayan Besni’de, depremin ardından çalışmalar aralıksız sürüyor. İlçe genelindeki ağır hasarlı binaların yıkımı, kalıcı konutların yapımı, köylerdeki köy evlerinin yapımı ile ilgili açıklamada bulunan İlçe Kaymakamı Çağlar Partal, çalışmalar hakkındaki son durumu paylaştı.
Depremle birlikte ilçe merkezinde 618 binanın ağır hasar aldığını bunlardan 600’ünün yıkımının tamamlandığını dile getiren Kaymakam Partal;"Biz şuana kadar ilçe genelinde 2944 ağır hasarlı binayı ihale ettik. İlçe merkezinde yıkım oranımız yüzde 49 civarında. Ama tabi biz ilçe merkezine önce başlamıştık neredeyse sona geldik. Merkezde 618 ağır hasarlı binamız var. 600’ünü yıktık 18 tane bina kaldı. Bunlarında bir kısmı çok katlı binalar. Bir kısmını yere indirdik ama enkazını henüz almadık ama uzun süren binalar, bunları da tamamladığımızda ilçe merkezini tamamen bitirmiş olacağız. %49 yıkım oranımız var bunların enkazını kaldırdık yüzde 13.9’da mahkemelik ciddi bir oranımız var. Yani mahkemelik oranı da dahil edersek yıkımlarda yüzde 62-63 bandındayız" dedi.
"Enkazlar belli noktaya kadar yerinde ayrıştırılmak zorunda"
Vatandaşın ayrıştırma sırasında oluşan toz konusunda yaptığı şikayetlere de açıklama getiren Kaymakam Partal, yıkılan binaların o haliyle alınıp başka bir yere götürülmesinin mümkün olmadığını o yüzden belli bir noktaya kadar ayrıştırmanın yerinde yapıldığını söyledi.
Partal, ince ayrıştırmanın ise şehir dışında belli bir alanda sürdüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Eski Yenikent evlerini tabi biraz da sona bıraktık. Diğer yerleri topladık geldik, burası öbek öbek 5-6 blok binaların olduğu bir yer. Bunların şimdi bir kısmını indirdik. Dikkatli yıkmaya çalışıyoruz, çünkü buralar kalabalık, okullarda açıldı etrafta öğrenci yoğunluğu da var. Mümkün olduğunca yoğun bir tedbir alıp bütün evleri kontrol edip yıkmaya çalışıyoruz.
En başından beri enkaz ayrıştırmayı yerinde yapmıyoruz ama bunu belli bir noktaya kadar da yerinde yapmak zorundalar çünkü taşıma güçlüğü var. Binayı yıktığı gibi kaldırıp bir şeye yüklemeleri mümkün değil. O yüzden kolon, kirişleri ayırması lazım o çalışmaları mecbur yerinde yapacaklar ondan sonrasını yükleyip bizim belirlediğimiz depolama alanında ince ayrıştırması yapılıyor. Sulama konusunda ise müteahhitin kendi tankerleri var ama yetişemedikleri noktada belediye de yardımcı oluyor"
"Kalıcı konutlar hızla devam ediyor"
Depremzedeler için yapılacak olan kalıcı konutlarla ilgili de değerlendirmede bulunan Partal şöyle devam etti;"Kalıcı konutlar Gaziantep yolu üzerinde Eskiköy mevkiinde başladı. 1800 konut yapılacak, bazılarının duvarları görünmeye başladı. Tabi hepsi aynı oranda değil bir kısmında kazı ve patlatma çalışmaları yapılıyor. Bazen vatandaşlarımız da şikayet ediyor bu patlatma konusunda ama oradaki patlatmaların evlere zarar vermesi gibi bir durum mümkün değil. Onun hesaplamalarını yapıyorlar. Konutlar hızlı bir şekilde devam ediyor.
Yine deprem konutu olarak değil ama daha önceden sosyal ilk evim projesi kapsamında 4. Etap TOKİ’nin altında temeller atıldı. Orada da 500 konutun inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor, orada da duvarlar görünmek üzere. Bir de son olarak geçtiğimiz günlerde temelini attığımız Erdemoğlu Ailesinin yapacağın 990 konut var. Orada da çalışmalar başladı. Tabi Erdemoğlu Ailesinin yapacağı konutlarda onların belli ilkeleri var, o ilkelere uyulmasını istiyor. Prensip anlamında Erdemoğlu’nun dediği konutlar bittiğinde küçük bir miktarını kendileri dağıtmak istiyor. Geri kalanı da Kaymakamlık ve Valiliğin uygun göreceği kişilere verilmesini uygun görüyorlar"
"Birçok köyde vatandaşlar kışa evlerine girebilecek"
Köylerde devam eden köy evlerinde de ciddi ilerleme olduğunu aktaran Kaymakam Partal;"Birçok köyde köy evlerinin yapımı sürüyor. İki tane firma var köylerde çalışan. Özellikle yer seçimleri yapılan, zeminde sorun olmayan köylerde hızlı bir şekilde devam ediyor. Bir de köylerdeki vatandaşlarımızın itirazı olmayan yerlerde iş hızlı devam ediyor. Çünkü bazı köylerde yer konusunda köylülerin ciddi bir itirazları var. Biz buraya gitmeyiz noktasında hareket ediyorlar. Şimdi yerinde dönüşüm süreci de olduğu için yani toplu konutu devlet hızlı bir şekilde yapar. Bölgenin bir çoğu da yerinde dönüşüme başvurursa bu sefer konutlara talep olmayabilir çünkü ister istemez bunlar biraz da köyün dışında olacak. Onun için o noktada biraz yavaş gidiyor. Ama hızlı olan Başlı’da belli bir noktaya geldi, Çomak’ta kazıları yaptılar, Sayören’de, Kutluca’da Üçgöz’de devam ediyor. Yani yeri seçen köylerden mesela Yazıkarakuyu, Yazıbeydilli, Başlı bu kış evlerine girmeye başlar. Yani hızlı karar verip işe başlayanlar inşallah kışa evlerine girmiş olacaklar" şeklinde konuştu.
Kaynak : PHA