DSİ'ye 515 personel alımı yapılacak DSİ'ye 515 personel alımı yapılacak

Prof. Görür, Adıyaman'ın kendi depremini henüz yaşamadığını belirtirken, şehrin halen deprem tehdidi altında olduğunu ve deprem riskinin bilinçli bir şekilde yönetilmediğini vurguladı.
Görür, Adıyaman'ın Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağının Güneyinde, Arap levhasının kuzeyinde konumlandığını belirtti. Görür, ancak, Adıyaman'da hissedilen son depremin aslında bu faydan kaynaklanmadığını, Doğu Anadolu ve ölü deniz faylarından kaynaklandığını açıkladı. Görür ayrıca Adıyaman'ın, komşu kentlerin depremlerini hissetmesinin nedenini ise bu faylara yakınlığına bağladı.
Prof. Görür, Adıyaman'ın şu ana kadar kendi depremini yaşamamış olmasının nedeninin, asıl tehlikenin Bitlis-Zagros bindirme kuşağından kaynaklanan ters fay depremleri olduğunu ifade etti. Bu konuda Adıyaman'ın daha bilinçli bir şekilde planlanması, deprem dirençli binaların inşa edilmesi ve zemin ıslahının yapılması gerektiğini belirtti.
Görür, Adıyaman'ın mevcut durumunu eleştirerek, kentte deprem riskini bilmemeleri ve bu konuda gerekli önlemleri almamaları nedeniyle yaşanacak yıkımlara işaret etti. Ayrıca, deprem dirençli kentlerin oluşturulmamasının ve bu konuda gerekenlerin yapılmamasının, bugünkü sorunların temelinde yattığını dile getirdi. 
Prof. Görür, kentlerin deprem riski konusunda bilinçlendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunarak, bu konuda yapılacak planlamaların insan hayatını koruma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
"Adıyaman'ı asıl etkileyecek olan deprem Bitlis-Zagros bindirme kuşağıdır"
GAİN'de Oğuzhan Uğur'un sunduğu Mevzular Açık Mikrofon programına konuk olan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün, Adıyaman'da yaşanan deprem ve yaşanması beklenen asıl deprem ile depreme karşı alınması gereken tedbirlere ilişkin konuşması şöyle:
"Bu deprem Adıyaman'ın depremi değil. Adıyaman, Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros Bindirme kuşağının Güneyinde Arap levhasının Kuzeyinde yer alır. Bu depremi üreten fay Doğu Anadolu fayı ve ölü deniz fayıdır. Yani iki levha sınıf fayıdır. Adıyaman bir anlamda bilimsel olarak demiyorum ama halkın anlayacağı şekilde yani sizin anlayacağınız şekilde komşunun depremini hissetmiş bir kenttir. Kendi depremini daha hissetmedi. Daha olmadı kendi depremi ben dedim ki, Adıyaman-Hakkari arasında bundan sonra olacak depremler beni şaşırtmaz. 
Depremler oldu ama yine aynısını söylüyorum. Adıyaman'ı asıl etkileyecek olan deprem Bitlis-Zagros bindirme kuşağıdır. Yani ters fayların oluşacağı depremlerdir. Sebebi de Arap Levhası, Anadolu Levhası Doğu Anadolu'nun altına dalmakta o kısımlar üste gelmektedir. Yani Anadolu levhasının birimleri ve Doğu Anadolu birimleri şimdi öyle olduğu için deprem orada olmadı. Bitlis-Zagros bindirme kuşağında olmadı. Bunun yakınından geçen Doğu Anadolu üzerinde oldu. 
Şimdi Maraş'ın depremi bu, Hatay'ın depremi bu, Malatya'nın depremi oldu. Adıyaman'ın depremi değil, Adıyaman hissetti onu çünkü o faya yakın olduğu için bu kadar şiddetli hissetti. Hatta anlayabilmeniz için şunu söyleyeyim, İzmir depremi olduğu zaman biz İzmir'de deprem oldu dedik değil mi? Halbuki İzmir depremi değil, Yunan Adasının depremiydi. İzmir'den 80 kilometre uzaktaydı. Ama deprem dalgaları geldiği zaman o fay hatlarının özelliği, zemin orada yıkıma neden oldu. Adıyaman'daki yıkımın nedeni aynen buna benzetebilirsiniz. Adıyaman depremi değil, Doğu Anadolu'nun oluşan fay hattı depremiydi."
"Gereğini yapmadığımız için yapmaya da niyetimiz olmadığı için bu yıkımlar oldu"
"Deprem dirençli kentler oluşturmaya inanmadığımız için, gereğini yapmadığımız için yapmaya da niyetimiz olmadığı için bu yıkımlar oldu." diyen Prof. Dr. Naci Görür,"Burada bir şey ortaya çıkıyor. Bizler deprem dirençli kentler oluşturmaya inanmadığımız için, gereğini yapmadığımız için yapmaya da niyetimiz olmadığı için bu yıkımlar oldu. Eğer Adıyaman kuruluşundan beri bu tehdit unsurları bilinen olaydı Adıyaman'ı yönetenler, ülkemizi yönetenler bunun farkında olaydı Adıyaman'ın hemen Kuzeyinde bu tehdit unsurlarını çalışırlarsa ne kadar zarar vereceklerini daha deprem gelmeden bilirlerdi yıllarca Adıyaman'ı sanki deprem gelecekmiş gibi öyle inşa ederlerdi. Binalarını ona göre planlarlardı, Adıyaman'ın mekan kullanımını ona göre yaparlardı. Adıyaman'ın gelişmesini, genişlemesini ona göre yaparlardı. Nerede iskan ve İmar olacağını nerede kaç katlı nerede olmayacağını bilerek şuurlu yaparlardı."dedi.
"Modaya uygun şakır şakır evleri diktiler marifetmiş gibi bugün bununa acısını çekiyoruz"
Adıyaman'ı tehdit eden fayın kucağına itildiğini öne süren Prof. Görür,"Bizde öyle bir şey yok rant kavgasıyla modaya uygun şakır şakır evleri diktiler marifetmiş gibi bugün bununa acısını çekiyoruz. Adıyaman ne kadar kuzeye yaklaşırsa o kadar yıkım demektir. Çünkü Adıyaman'ı tehdit eden fayın kucağına gidiyorsun. Ne kadar Güney'e kayabilirsen, Adıyaman'da ne kadar hafif bina yaparsan o kadar faydalı olur. Ne kadar zemine önem gösterirsen, zemin ıslahı yaparsan o kadar faydalı olur. Ama bu şura erişebilmek için Adıyaman Belediye Başkanına bunları anlatmamız gerekiyor. Her ülke için bu geçerli Elâzığ içinde geçerli biz daha yeni yeni birkaç bilim adamı kalkmış diyoruz ki; kentlerimizi deprem dirençli yapalım bu treni kaçırmayalım çünkü daha fazla zarar göreceğiz insanımız daha fazla ölecek bir gecede 50 binden fazla insanı öyle toprağa vermek ne demek yakışıyor mu bize yakışmıyor. Şimdi o fevri hareketi yapıyoruz hoş görsünler kimseyi korkutmak için yapmıyoruz ama beni bir kentin başına getirirseniz o kenti tehdit eden o kent için tehlikeli olan şeyi bilmem lazım. Bugün öyle Belediye Başkanları var depremi Allah'ın verdiği ceza diye söylüyor." Şeklinde konuştu.
 

Kaynak : PHA

Kaynak: rss