6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde yıkıma neden olan iller arasında yer alan Adıyaman'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardım çağrıları ile birlikte Deprem bölgesinde başta barınma, eğitim, sağlık konularının yanı sıra yiyecek, giyecek ve çeşitli temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmalarını sürdüren Türkiye Rotary ailesi şimdi Konteyner Kentlerde yaşayan vatandaşların temiz su kullanabilmeleri için su arıtma sistemleri kuruyor.
Nemrut Rotary Kulübünün Adıyaman Valiliği ve AFAD ile yaptığı görüşmeler sonrasında kentin belirlenen ihtiyaçların giderilmesi için Türkiye Rotary ailesi tarafından Adıyaman’da halkın yaşadığı soruların çözümüne katkı sağlamak amacıyla depremin ilk gününden buyana seferber olduklarını belirten Rotary 2420. Bölge Federasyonu Başkanı Mehmet Altay, Adıyaman’a her geldiklerinde şehri daha iyi gördüklerini ve halkın normal hayata dönmesinden dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.
Depremlerin en büyüğünü yaşayan Adıyaman’da halkın eski günlerine dönebilmesi için tüm Türkiye’nin seferber olduğuna dikkat çeken Rotary 2420. Bölge Federasyon Başkanı Mehmet Altay protokol imza töreninde şöyle konuştu:
"Depremin ilk gününden buyana Adıyaman’da ve deprem illerinde yoğun tempo ile çalışıyoruz. Yaşadığımız asrın felaketi diye de adlandırdığımız bu büyük felaket aslında bu ülkenin güzel insanlarını birbirine kenetledi. Bizler 6 Şubat’tan buyana Adıyaman ve kıymetli halkına neler yapabiliriz diye hiç durmadan proje ürettik. Hastane yaptırdık, çadırlar verdik, konteyner kentlerin kurulmasına, çamaşırhaneler yapılmasına, okullar yapılmasına kadar birçok farklı konuda Adıyaman’a destek olduk. Sayın Vali’miz ile yaptığımız görüşmeler sonrasında de kurulan konteyner kentlerde su ihtiyacı tespit edilmişti. Bizler bu şehri ve kadirşinas insanlarını çok seviyoruz. Şimdi KOÇ Grubu tarafından kurulan K20 Konteyner kentinde açılan kuyudan su numuneleri alınıp testleri yapıldı. Testlerin sonucuna göre K20 konteyner kentine yerleştirilen halkımızın kullanabilmesi için ham su bir arıtma sisteminden geçirildi. Kuyu suyu en son teknoloji olan membran teknolojisi kullanılmak suretiyle içme ve kullanma suyu olarak tüketilebilecek şekilde arıtıldı. Günlük kapasitesi 400 ton olan sistemimiz, 400 tonluk su depolarında toplanarak konteyner kentin kullanımına pompalar yardımıyla gönderilecek. İnsanlığın ve tüm canlıların ikinci yaşamsal kaynağı olan suyun, standartlara uygun bir şekilde arıtılması için kurulan su arıtma sistemi halkımızın hizmetine sunulmuştur. Bundan sonra K1 Konteyner kenti için ve buna benzer bir sistem kurmaya çalışacağız. Yapılan ihtiyaç tespitleri doğrultusunda Adıyaman ve deprem bölgesine hizmetlerimiz devam edecektir."
Uluslararası Rotary Vakfı Bölge Sorumlusu Hasan Akbayrak ise,"Rotary Afet Fonu kullanılarak Adıyaman ve Hatay başta olmak üzere deprem bölgelerinde çok güzel projeler yaptık. Depremin ilk gününden bu yana buradaydık. Konteynerlerde çalıştık, röntgen cihazlarıyla çalıştık, ambulanslarda çalıştık, hastaneler, okullar yaptık. Hatta Adıyaman’daki Sokak hayvanlarını da unutmadık. Onlar için çok güzel bir hayvan kliniği yaptık. Bu memleket ve güzel Adıyamanlılar her şeyin en iyisine layık. Su projemiz de hayırlı olsun. Yeni projelerle sizlere hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.
Bağpınar yolu üzerinde KOÇ Grubu tarafından kurulan içerisinde okul, spor alanları, sosyal ve kültürel faaliyetler için özel tasarlanmış merkezlerin yanı sıra toplum yararına çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarının sosyal destek ofislerinin de bulunduğu K20 Konteyner Kentindeki Su Arıtma Sistemi devir teslim imza töreninin ardından K20 Konteyner Kent Sorumlusu Kaymakam Emre Akçay ile birlikte sahayı gezen Rotary 2420. Bölge Federasyon Başkanı Mehmet Altay, Uluslararası Rotary Vakfı Bölge Sorumlusu Hasan Akbayrak, Nemrut Rotary Kulübü Proje Sorumlusu Ferit Binzet projeler hakkında görüşmeler yaptı.
Kaynak : PHA