Şehir ve insan ayrılmaz birer parça gibidirler ve hep birbirlerini inşa ederler. Hayat boyu devam eden inşa sürecinde sürekli kendilerinden verirler. Çamurunda, çimentosunda hep kendilerinden bir şeyler katarlar.
Böylesi birbirine mündemiç iki varlığın aynı zamanda birbirlerine karşı sorumlukları vardır. Şehir kendisine ne verilirse onu sunmaktan asla imtina etmez. İnsana düşen ise şehre vefadır, şehre ilgi, şehri ihyadır. Yozlaşmadan, yozlaştırmadan, tarihinden, kökünden, kültüründen, gelenek ve göreneklerinden koparmadan ama yaşadığı çağın gereklerini da ihmal etmeden.
Adıyaman gibi kadim şehirler bunları daha fazla hisseder ve daha fazla isterler.
Şehrin önemli yapı taşlarını oluşturan, şehre emek veren, can veren, yön veren, gelecek çizen, şehrin gönlüne dokunan insanlar da aynen hayat verdikleri şehir gibi vefa isterler. Bunları dilleri ile söylemezler elbet. Böyle bir beklentileri de yoktur. Hatta bir karşılık olsun diye de yapmazlar. İnançları ve sahip olduğu değerler bunu gerektirir çünkü.
Ama hakkı teslim etme adına, şehri şehir yapan değerlere sahip çıkma adına, nesle ve geleceğe mesaj verme adına bu vefa gösterilmelidir. Gösterilecek vefa, o insanlara hakkını teslim etmenin ötesinde diğer insanlara, yeni nesle emsal teşkil etmesi, model olması bakımından da önemlidir.
Tam da burada merhum Talat Remzi Tankut isminden bahsetmek istiyorum. Tam adı ile Talat Remzi Tankut, şehre damgasını vurmuş, şehir için bir değer olmuş ve olmazsa olmaz denecek kurumların hayata geçmesinde ya bizzat ön ayak olmuş ya da ekibin içinde yer almıştır.
You Tube sitesinde canlı olarak yayınladığımız Gurbetten Sılaya Adıyaman isimli programın sonuncusunda merhum Talat Remzi Tankut’un oğlu Hikmet Ferudun Tankut konuğum olmuştu. Hikmet bey gerek bilgi ve birikimi ve gerekse Adıyaman’a dair duygu ve görüşleri ile önemli şeyler paylaşmıştı. Hikmet bey ile sohbet edip de merhum babasından bahsetmemek olmazdı elbette. Programın girişinde merhum Talat Remzi Tankut ile daha önce bir vesile yaptığım röportajdan kalan bilgileri özetle paylaşmaya çalıştım. Hikmet beyin bu konuda yaptığı katkılar da çok güzel oldu. Bu sohbet bana bu yazıyı da yazma fikrini verdi.
Şehre damga vurmuş, iz bırakmış, gönlüne dokunmuş insanlarımıza karşı hakkıyla vefa gösterdiğimiz söylenemez. Bizim, daha doğrusu etkili ve yetkililerin bir eksikliği bu. Eskiden beri gelen bu yanlışımıza, bu vefasızlığımıza kim ya da hangi yetkili dur diyecek bilemiyorum doğrusu.
Sözü fazla uzatmadan merhum Talat Remzi Tankut’un şehrimize yaptığı hizmetlerin bir özetini yaparak yazıyı bitirmek istiyorum. Bunu hem şahsım olarak vefa görevimi yerine getirmek, hem de tarihe not düşmek adına önemsiyorum. Bunları bizzat kendi ağzından dinlemiş ve not almıştım.
1928 Adıyaman doğumlu olan Talat Remzi Tankut, Nahiye Müdürü Abuzer Remzi Tankut’un oğlu. Dolu dolu hizmetlerle geçen ömrü 2019 yılında son buldu. Allah rahmet eylesin.
Bakkal, Tuhafiye ve Kahvecilik gibi işler yaparak esnaflığa başlayan Talat Remzi Tankut, şehirde birçok alanda ilkleri başlatan isim oldu. Çeşitli meslek odalarının, spor kulüplerinin, derneklerin kurulmasında bizzat önayak olmuş, kendisi kurmuş ya da destek vermiştir. Bu alanda şehrimizin büyük gelişme göstermesinde önemli katkıları ve çalışmaları olmuştur.
Bunlardan bazıları olarak şunları sayabiliriz: Kahveciler Odası, Adıyaman Şoförler Derneği, Esnaf Odaları Birliği, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Halkbank, Erkek Sanat Okulu, Devlet Hastanesinin açılması, Çimento Fabrikası, Sümerbank Tekstil Fabrikasının açılması, Et Kombinası, Yem Fabrikası, BAĞ-KUR, Ticaret Odası, Şehir merkezindeki ve ilçelere sefer yapan dolmuş hatlarının kurulması, SANKO’nun kurulması (Adıyaman’a).
Ayrıca Adıyaman’ın il oluşu heyetinde yer aldı. Merkez ilçede Yamanspor ve Güvenspor’un, Kâhta ve Besni’de de spor kulüplerinin kurulmasına öncülük etmiştir.
Bunların yanında sabit ve gezici esnafın BAĞ-KUR’lu olması için büyük çaba göstermiş, onların sosyal güvenceli olmasını sağlamıştır.
Daha birçok faydalı hizmetlere imza atan Talat Tankut’un esnaf meslek hayatına önemli katkılarının yanında şehrin sosyal ve kültürel hayatına tesir edece ve yön verecek ilkleri başarmış, öncü olmuş ve önemli hizmetler gerçekleştirmiştir.
Bu ve benzeri değerlerin isimleri nasıl yaşatılır, hatıraları ve hizmetleri nasıl canlı tutulur, yeni nesle nasıl örnek ve model edilir kısmını, hiçbir tavsiye ve öneriye ihtiyaç duymayan ve her şeyin en iyisini bilen yetkililerimize bırakıyorum
Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin tanımı ile “Teşkilatımızın Başöğretmeni ve Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin Eski Başkanı” Talat Remzi Tankut’u rahmet ve minnetle anıyorum.
Yaşarken gönüllerde, öldükten sonra da gök kubbede hoş sadâ bırakanlara selam olsun.