Sanayisi olmayan Ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman’ın temel geçim kaynağını tütün, pamuk, buğday, Besni Üzümü, fıstık, hayvancılık oluşturuyordu.
1923-2002 arasında iktidar olan partiler Adıyaman’da tütün ekimini teşvik ettiler. Adıyaman Merkez, Besni, Kahta ilçelerinde tekel işletmeleri kurdular.
Pamuk ekimini teşvik ettiler. Sümerbank pamuklu işletmesini kurdular.
Hayvancılığı teşvik ettiler, süt işletmesi kurdular.
Adıyaman’da çimento üretimine kaynaklık eden doğal kaynakları değerlendirmek için Çimento Fabrikası kurdular.
Başkenti Adıyaman İli Samsat ilçesi olan, milattan önce 172 milattan sonra 68 yılları arasında hüküm süren bilgiye dayalı yönetilen Kommagene Krallığı, tarihi ve kültürel eserler bıraktı. Birleşmiş Milletler, Kommagene Krallığı’nın bıraktığı tarihi ve kültürel eserleri dünyanın 8. Harikası olarak kabul etti.
Adıyaman Merkez, Besni, Kahta İlçesi tekel işletmelerinde 2500 Adıyamanlı işçi çalışıyordu.
Yüzlerce Adıyamanlı nakliyeci işlenen tütünü sigara fabrikalarına taşıyordu.
Sümerbank’ta 960’ı işçi olmak 1590 Adıyamanlı çalışıyordu.
Süt işletmesinde 350 Adıyamanlı işçi çalışıyordu.
Çimento fabrikasında Adıyamanlı 750 işçi çalışıyordu.
Tütün üretimi yapan çiftçiler, Tekel İşletmelerinde çalışan işçiler,
İşlenmiş tününü sigara fabrikalarına taşıyan nakliyeciler,
Sümerbank pamuk işletmesi fabrikasında çalışan işçiler,
Çimento fabrikasında çalışan işçiler,
Süt işletmesinde çalışan işçiler,
Nemrut’u ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri taşıyan nakliyeciler,
Turistlerin ikamet ettikleri otellerin ve yemek yedikleri lokantaların sahipleri, buralarda çalışan işçiler,
Ülkelerine dönerken hediye alan turistler,
Adıyaman’ın gelişmesine, kalkınmasına, zenginleşmesine katkıda bulunuyorlardı.
Yerli turistler, Doğulu ve Batılı devletlerin mensubu yabancı turistler, Adıyaman’a gelip, Kommagene Krallığı’nın bıraktığı tarihi ve kültürel eserleri ziyaret etmeye başladılar.
yerli ve yabancı turistlerin gelişlerini teşvik etmek için Kahta İlçesinde Uluslararası Kahta Kommagene Festivali yapılmaya başlandı. Festivale katılmak için Adıyaman’a gelen yerli ve yabancı turistler, Adıyaman’ın kalkınmasına, zenginleşmesine katkıda bulunuyorlardı.
3 Kasım 2002 seçimlerinde iktidara gelen, AKP, 2002-2022 arasında yapılan seçimlerde sürekli iktidar oldu. 20 yıldır iktidarda.
AKP İktidarında, Adıyaman’ın temel geçim kaynağını oluşturan tütün ekiminine sınırlama getirildi. Tekel işletmelerini kapatıldı. Sümerbank Fabrikası kapatıldı. Süt işletmesi kapatıldı. Buralarda çalışan işçiler işlerini kaybettiler. Çimento fabrikasını özelleştirdi ve satıldı. Fabrikayı satın alanlar, çalışanların büyük kısmı işlerine son verdiler.
Yerli ve yabancı turistlerin gelişlerini teşvik etmek için Kahta İlçesinde düzenlenen Uluslararası Kahta Kommagene Festivali iptal edildi. Adıyaman’a gelen yerli ve yabacı turistler Nemrut’u ziyarete gelmediler.
2002, 2007, 2011, 2015, 2018 seçimlerinde iktidar olan AKP, Adıyaman’ın toplam 5 milletvekilinin 4’nü Kazandı. Adıyaman halkı AKP’yi ödüllendirdi. Fakat AKP Adıyaman’ı ve Adıyaman halkını cezalandırdı. AKP iktidarında Adıyaman ve Adıyaman halkı geriledi ve yoksullaştı.
İnsan, akıl vicdan ve irfan sahibidir. Akıl vicdan ve irfan sahibi sevgili Adıyaman halkı, seçimlerde AKP’ye oy vermeye devam ederse, AKP yeniden iktidar olursa, Adıyaman ve Adıyaman halkı, gerilemeye ve yoksullaşmaya devam eder.