Adıyaman Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi taramaları sonucunda, yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda yer alan bu tarihi zenginlikler, kültür varlığı olarak koruma altına alınacak.
Tarih ve doğa turizminin buluşma noktası olacak
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve ekibi, Fırat Nehri boyunca balıkçı teknesiyle yaptıkları incelemelerde, Neolitik, Roma, Bizans ve İslami Dönemlere ev sahipliği yapan mağaraları ve tarihi eserleri detaylı bir şekilde inceledi. Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulacak tescil çalışmalarıyla, bu eşsiz alanın gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Gümüşkaya ve Besni ilçesine bağlı Kızılin Köyleri arasında bulunan ve tarihi Kızılin köprüsü ile ünlü bu bölge, doğa ve kültür turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip. Geçmişte Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen köprünün yanı sıra, iki yıl önce düzenlenen Kürek Maratonu gibi sportif etkinliklerle de adından söz ettiriyor.
Müze Müdürü Alkan, "Fırat Nehri'nin her iki yakasındaki bu mağaralar ve antik yollar, buranın zengin bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Roma Dönemine ait mezarlar, sunu çukurları ve antik dönem yollarıyla birlikte bu bölge, doğa ve kültür turizminin bir arada olduğu nadir yerlerden biri" dedi.
Gümüşkaya Köyü Muhtarı Hasan Ünlü ve bölgeyi ziyaret eden turistler, Fırat Nehri'nin kıyısındaki bu tarihi ve doğal güzelliklerin, yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi olabileceğini belirtiyor. Muhtar Ünlü, turistleri bölgenin tarihi mağaralarını ve yerleşim alanlarını keşfetmeye davet ediyor.
Fırat Nehri kıyılarındaki bu tarihi mağaralar ve eserlerin tescillenmesiyle, bölge tarih ve doğa turizminin önemli bir merkezi haline gelecek ve bu eşsiz miras, koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılabilecek.
Kaynak : PHA