Bizim yetiştiğimiz dönemde, ustalarımız "gazetecilik fikri takiptir" derdi. Olayların gerçek boyutunu, arka planda neler olduğunu, konu ile ilgili geçmişi bilirseniz veya araştırırsanız yansıtabilirsiniz.

Bu itibarla "Fırat'ın doğusu" ile ilgili önemli hatırlatmalarda bulunmak istiyorum.

"Fırat'ın doğusu"nda neler olduğunu bu sütunda yakın tarihte incelemiştim. "İşte Fırat'ın doğusu, işte ABD projesi" başlığı altında, 22 Mart 2018 tarihli Yeniçağ'da sürmanşetten yayınlanan incelememde şu bilgileri vermiştim:

* "BOP haritasında, Free Kurdistan yani 'Bağımsız Kürdistan' diye gösterilen bölgede Afrin ve El Bab'ın yer almadığı açıkça görülüyor. Buna karşılık Kürdistan denilen bölgenin, Türkiye'nin de topraklarını kapsayacak şekilde ve Fırat'ın doğusunda yer aldığı görülüyor.

* Haritada Kürdistan'a deniz çıkışı Karadeniz'den; Hopa Limanı'na denk gelecek şekilde verilmiş. Bu durum ABD'nin neden Afrin Harekâtı'na seyirci kaldığını ve neden Fırat'ın batısında yer alan Menbiç'i Türkiye ile pazarlık konusu yaptığını da açıklıyor.

* BOP haritası iyi incelenirse, ABD dayatması olarak PKK ile masaya oturulması ve açılım politikalarının başlatılmasının sebebi de anlaşılıyor. PKK'nın BOP haritasında Kürdistan içinde gösterilen Doğu ve Güneydoğu illerinde hâkim olması için yığınak yapması, hendekler kazarak kurtarılmış şehirler oluşturması, bunları uygulayabilmesi için de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elinin kolunun bağlanması gerekiyordu.

* Nitekim Güneydoğu'da terörle mücadele eden subaylar, içlerine sızmış FETÖ'cü kadronun da desteğiyle, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında kendisini savunamaz duruma düşürülmüş, bu olayların devamında terör örgütüne yönelik hiçbir operasyona izin verilmemişti. Operasyon yapanlar, Ergenekoncu diye suçlanıyordu. Açılım süreci, doğrudan, BOP haritasının hayata geçirilmesine hizmet ediyordu.

*Suriye'de, Fırat'ın batısını Rusya'nın, doğusunu ABD'nin kontrol etmesi, iki taraf arasında çok önceden kararlaştırılmıştı.

* TSK'nın Afrin harekâtından önce, 2018 yılı başında, Washington Enstitüsü için hazırlanan 'Suriye savaşında sekteryanizm' başlıklı, 70 harita ile bölgedeki etnik ve dinsel grupların dağılımlarının incelendiği bir raporda, Afrin, Kürtlerin çoğunlukta olduğu ama Türkiye sınırında Türkmenlerin de yaşadığı bir bölge olarak gösteriliyor ve yakın gelecekte "Türkmenistan" olarak adlandırılabileceği belirtiliyor...

*Raporda yer alan 57 numaralı haritada Suriye ve Irak'ın nasıl bölüneceği gösteriliyor.

*Afrin'deki harekâta, Türkiye'deki siyasi iktidarın güçlenerek yoluna devam edebilmesi için ses çıkarılmadığı, esasen ABD ve Rusya arasında bölgenin paylaşıldığı anlaşılıyor.

*Türkiye'nin Rusya'nın kontrolündeki Afrin bölgesinde harekât yapmasına yol verildiği ancak Amerikan kontrolündeki bölgeye sokulmamasına karar verildiği ortaya çıkıyor.

*Zaten, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Tayyip Erdoğan ile yaptığı, resmi kayıt tutulmayan 3.5 saatlik görüşmeden sonra 'Suriye'nin kuzeyinde kim nereye egemen olacak, önümüzdeki süreçte bunlara karar vereceğiz' demişti!"

***

Şimdi Fırat'ın doğusundaki devletçiği güvence altına alacak olan "güvenli bölge" uygulaması, bu kararın nasıl verildiğini gösteriyor.

Yine "İdlib ile Hopa Limanı'nın ne ilgisi var?" başlığı altında 15 Eylül 2018'de PKK'nın Karadeniz'deki rolünü anlatmıştım:

"PKK'ya verilen asıl görev, sadece kaçakçılık yollarını kontrol etmek değil, BOP haritasının gerçekleşmesine hizmet etmektir. BOP haritasına bakacak olursanız, Fırat'ın doğusu, Türkiye'den Körfez'e kadar Büyük Kürdistan olarak gösteriliyor. Fırat, Erzurum dağlarından besleniyor. BOP haritası ise, 'Free Kürdistan'a Akdeniz'den değil Karadeniz'den; Hopa Limanı'ndan çıkış veriyor. Dolayısıyla Fırat boyunca Erzurum'a kadar, oradan da Karadeniz'e ulaşan geçitler, Kürtün-Doğankent-Tirebolu hattı, Zigana geçidi ve şimdi Ovit geçidi PKK'nın eylem alanları olarak seçilmiş görünüyor."

Haritaları bu verilerle inceleyin lütfen...

Kaynak Yeniçağ Gazetesi

https://www.yenicaggazetesi.com.tr