Türkiye Belediyeler Birliğince 2004 yılında Ankara Hilton Hotel’de düzenlenen Belediyecilik Konferansında şahsımın da e-belediyecilik Çalışma Grubu hocası Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı yaptığı konuşmada, “Vatandaşa belediyenin soğuk yüzünü göstermemek, vatandaşı belediyeye gitme külfetinden kurtarmak için Kadastro Müdürlüğünde tahsis ettirdiğimiz mini ofise biri mühendis iki eleman gönderdik. Buradan kadastro çapını alan vatandaşın isteyeceği imar durumu ve imar çapını da hemen oracıkta almasını sağladık.” diyerek hem özeleştiride bulunmuş, hem de çözümünü paylaşmıştı.
Adıyaman Kent Konseyi Kanaat Önderleri Meclisi Başkanı ve Şehircilik, İmar ve Çevre Komisyonu üyesi olarak rahmetli Genel Sekreter “gül gibi” Zeki Gül’ün de katkılarıyla 28.11.2007 tarihinde Belediye Meclis Salonunda düzenlediğimiz sempozyumda, “İmar Düzenlemesine Sivil Yurttaş Bakışı” başlığıyla sunumunu yaptığım tebliğde yukarıdaki anekdota atıfta bulunarak, “ilimizde ise belediye imar görevlisinin, komşudan 30-40 m2 satınalıp tevhit etmen gerekiyor, sözü karşısında aynı iş için en iyimser tahminle en az 5-6 ay, bürokrasi kazan-biz kepçe misali uğraşır dururuz.” demiştim.
5 Nisan 2012 Avukatlar Günü münasebetiyle ise Adıyaman Sivil Toplumu Destekleme Derneği olarak yaptığımız ziyaretle ilgili jethaber.com haber sitesinde yayınlandığı üzere yönetim kurulumuzca gündeme getirilen Adıyaman’da Hukuk Fakültesi açılması konusu dışında aynen, “Adıyaman’da ilk defa bir kanun teklifi ve düzenlemenin kaleme alındığını belirten Baro Başkanı Demirhan Seçilmiş; ‘İmar ortaklığı konusu mecliste geçer- geçmez böyle bir şey düzenlenir ayrı şeydir. Ama hakikaten böyle bir şeye kafa yormak böyle bir şeyi gündeme taşımak bile tek başına takdire şayandır. Çünkü ben zannediyorum ki Adıyaman’da daha öncesinde vatandaştan yapılmış bir kanun teklifi yok. Bu şekilde bu konuyu önemsiyoruz. Muhtevasına gelince özellikle ticari alanda tek başına parsellerin bulunmadığı, özellikle 2 ortak, 3 ortak gibi ortak mülkiyeti gerektiren yerlerde tek başına imar ruhsatı alınamaması bir imar ortaklığı kavramını gündeme getiriyor. Böyle bir çözüm çıkarsa hem yargının yükü azalmış olur hem de vatandaş çok rahat bir şekilde hakkına ulaşmış olur. Bu noktada biz bu konuyu arkadaşlarımızla da tartıştık. Daha önceden de Mustafa Bey mail yoluyla göndermişti. Bunu özellikle eşya hukuku kürsüsündeki arkadaşlarımıza söyledik. Çalışmalar başlatıldı. Kısa süre sonra husus netleşirse “Adıyaman Barosu da destekliyor” şeklinde hem kamuoyuyla hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki siyasal partilere göndermek suretiyle destekleyeceğiz. Sivil Toplumu Destekleme Derneği’ne de tekrar teşekkür ediyorum.” demişti.
Adıyaman İl Genel Meclisi Başkanlığının 9.4.2012 tarih 56 sayılı yazısı ile aynı konuda “İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Ali Alkuş’un önergesinden bahisle komşu il belediye başkanlıkları ile Şehir Plancıları Odası ve Harita Mühendisleri Odası dahil 10 kurum ve kuruluştan görüş istenmiş, sonuçta düzenlenen raporun Bakanlığa sunulacağı 11.5.2012 tarihli yerel gazetelerde yer almıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına naçizane sunduğum 17.3.2013 tarihli e-postama verilen 25.3.2013 tarih 11968226-310.99/-2801 sayılı cevapta başvurumun Bakanlıkça yürütülen mevzuat çalışmalarında değerlendirileceği bildirilmişti.
1.6.2013 tarih 28664 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 17. Maddesi ile yapılan düzenleme “alt norm” niteliğinde olduğundan “işlevsiz” kalmış olsa da soruna getirilen mevzuat değişikliği“ilk kez”“güneş yüzü” görmüştü.
Aynı konuyu gündeme getiren ve sürdüren başka kişi ve kurumlar da olmuştur kuşkusuz…
Ve nihayetinde, 10.07.2019 tarih, 30827 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 04.07.2019 tarih 7181 sayılı Kanun'un 8. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. maddesine eklenen 5. fıkrasındaki, "Mevcut hâliyle yapılaşmaya elverişli olmayan imar parsellerinde; maliklerden birinin talebi üzerine veya doğrudan, parsel maliklerine kendi aralarında anlaşmaları için yapacağı tebliğden itibaren üç ay içerisinde maliklerce anlaşma sağlanamaması hâlinde, resen tevhit ve fiilî duruma göre ifraz yoluyla işlem yapmaya ilgili idare yetkilidir." hükmü ile idarenin İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre kısmi veya tam ada düzenlemesi işlemi yapmasına bile gerek kalmaksızın, usul ekonomisi açısından da uygun olan aynı kanun madde 15/5’e göre doğrudan sadece bu gibi noksan parsellere özgü resen ifraz ve tevhit yapılmasına artık daha çabuk ve ekonomik bir imkân sağlanmış oluyor…
Belediyeler bu,resen ifraz ve tevhit yetkisini cesaretle iyiye kullanır ise mülk sahipleri de mülkiyet hakkını kötüye kullanamayacaklar demektir.
Artık, sacdan baraka veya profildemir üzerine içten merdivenli iki-üç kat PVC veya alüminyum ucube yapılar olamayacak, komşu komşunun insafına terk edilemeyecek, hukuk devleti işlerlik kazanacak ve sonuçta özellikle yapılaşmış alanlar arasında kalmış boş arsalar başta olmak üzere daha düzenli bir kentleşmeye sahip olunacak demektir.
Yüreğinize sağlık Av. Demirhan Seçilmiş,
Kulaklarınız çınlasın önceki ilgili Belediye Başkan Yardımcıları Ebubekir Fırat ve Ahmet Vechi Yüksek,
Haydi Adıyaman Belediyesi!...
Gözünüz aydın, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve diğer belediye başkanları,
Ve Adıyaman’da uygulamayı yapacak olan Belediye Başkan Yardımcısı Mithat Töken ile Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Mehmet Salih Alkayış…
Önünüz açık artık!…
Mustafa Işıldak 20.11.2019
[email protected] 0532-422 9528