-Ekmek, aslanın boğazında idi, şimdi midesine inmiş…
-Tuvalet temizliği de olsa yapmaya hazırım. Yeter ki iş olsun…
-Adamı olan işe giriyor, olmayan boş geziyor…
-Bir parti yetkilisi yakını olsam işe girerdim. Ancak yok.
-İş aramayı bıraktım. Çünkü artık umudum kalmadı.
-Memlekette işsizlik yok, işi beğenmemezlik var!
Gibi sözlere günlük hayatımızda çokça rastlarız. Yanlış mı? Hayır, yüzde doksan dokuzu doğru… Hatta medyadan öğrendiğimize göre adamı olanın bir iş değil, bazen iki, hatta üç, dört-beş iş sahibi olduğu da… Huzur hakkı, temsil ödeneği ve benzer adlar altında da olsa toplumu karamsarlığa iten çok büyük adaletsizlik, haksızlık içeren bu konuya bir an önce yapılacak yasal düzenleme ile son verilmesi gerekir.
İş demek; ekmek demek, aile demek, çocuk yapabilmek ve yetiştirebilmek demek, mutluluk demek, muhannete muhtaç olmamak demek, iki ayağının üstünde durmak demek, kısaca yaşamak ve yaşatmak demek…
İşsizlik ise bu sayılanların olmaması demek…
İşte, en son yayınlanan Türkiye İş Kurumu İş Gücü Piyasası Araştırması Adıyaman İli 2020 Yılı Sonuç Raporuna göre (Kaynak: https://media.iskur.gov.tr/45133/adiyaman.pdf) ildeki kayıtlı işsiz sayısı 34 bin, açık iş sayısı ise 9 bindir. Kâğıt üzerindeki bu sayıların, sokaktaki reel sayıların yanında çok cılız kaldığı ise kuşkusuz…
Nitekim Mart 2021 tarihinde Adalet Bakanlığının Adıyaman’da açtığı 9 kişilik temizlik işçisi kadrosuna 1150’si üniversite mezunu toplam tam 5 bin 200 kişinin başvurduğuna dair haberler okumuştuk.
Adıyaman; Valiliği, Belediye Başkanlığı, Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) ve Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Başkanlığının proje ortaklığı ile OSB kuzeyinde kurulan Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezi(ASGEM) ihdas edildiğini, binasını birlikte gezdiğimiz ASGEM’in “maaşşsız” Müdürü ve aynı zamanda ATSO Başkan Yardımcısı Metin Günay anlattı. Merkez bünyesinde mobilya, otomotiv, kaynak, elektrik, iklimlendirme, makine, konfeksiyon, tasarım, yazılım atölyeleri ile yöresel aşçı yetiştiren Adıyaman Mutfak Sanatları Merkezine devam edecek 18-35 yaş arası bay ve bayanlara deneyimli akademisyen ve öğretmenler eşliğinde eğitim sonunda İŞ GARANTİLİ, branşına göre 2-4 ay arası süren, haftanın 5 iş günü sabah veya öğleden sonra olmak üzere yarım günlük iş eğitiminin, TAMAMEN ÜCRETSİZ verildiğini, ilerleyen tarihlerde asansör, fırın ve market ile serbest muhasebeci ara elemanı gibi ihtiyaç duyulabilecek diğer meslek atölyelerinin de açılabileceğini ekleyen Günay’da yüksek sahiplenme duygusu olduğunu gözlemledim.
Metin Günay, 2020 yılında 250 kişinin işe yerleştirildiğini, 2021 yılı hedeflerinin 1500 kişi olduğunu, kursiyerlerin işe gidiş gelişlerinde servis ücreti dahi alınmadığını, özellikle ATSO Başkanı Mustafa Uslu’nun merkezin verimli çalışması için her türlü imkânı seferber ettiğini şevk ve heyecanla anlattı.
Bu durumda ilk sözümüzü tekrar etmek gerekiyor:
“Haydi gençler işbaşına”
Mustafa Işıldak 26.07.2021
Adıyamanlılar net
[email protected] 0532-422 95 28