Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Adıyaman ile Malatya arasında sürekli çekişme konusu olan Nemrut Dağı`nın Malatya tarafında kalan bölümünde turizm merkezi planlamasına izin verdi.

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık yaptığı açıklamada, "Nemrut, Adıyaman`la anılan bir yer. Marka olarak da Adıyaman`la anılması daha güzel ama erişim açısından da Malatya uygun. Malatya`dan gelecekler Adıyaman`dan çıkacaklar. Şu anda yol problemi var. Malatya`dan Nemrut Dağı`na kadar bir yol yapımı var; fakat oradan Adıyaman`a bir iniş yok. Aradan bir yol bağlantısı da yapılması gerekecek. Nemrut`un Malatya sınırı ile Adıyaman`daki oteller bölgesine kadar aradan bir yol yapılması gerekiyor. Önümüzdeki dönemde onu da projelendirip yaparlar herhalde" demiş.

 

Açıklama aynen böyle. Bunun daha açıkçası şu; Şimdilik Nemrut Adıyaman ile anılabilir. Ama oranın kaymağını Malatya yiyecek. Yani gitti Nemrut…

 

Doğrusu bu açıklamayı talihsizlik olarak saymış, vekillerimizin de devreye girmesi ile durumun düzeltileceği ile ilgili bizzat bakan adına bir açıklama bekliyordum.

 

Maillerimde sayın vekillerimizden gönderilen, “Orman Bakanlığı Nemrut Dağı Milli Parkı Basın Açıklaması” ‏notlu maili görünce; “işte haklı çıktım, bizim Adıyaman kamuoyu yine acele etti. İşte yanlış anlamayı düzelttiler” diye düşündüm.

 

NEMRUT DAĞI MİLLİ PARKI BASIN AÇIKLAMASI… 05.01.2012-ANKARA

 

  Son günlerde bazı basın yayın organlarında Nemrut Dağı Milli Parkı ile alakalı bazı haberler yer almaktadır.

 

Gerçeği yansıtmayan ve yanlış algılamalara sebep olabilecek söz konusu haberler üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

 

Adıyaman ilinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı, 1988 yılında ilan edilmiştir.

 

Dünyanın ortak tarihi ve kültürel mirası olan Nemrut Dağı,  Adıyaman ve ülkemiz turizmi için de büyük önem arz etmektedir.

 

Her fırsatta Adıyaman’ın fahri hemşehrisi olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Adıyaman ilimizin her zaman yanında olduklarını ve ne hizmet gerekiyorsa derhal yapılması için talimat verdiklerini belirterek; “Değerli Adıyamanlı hemşehrilerimin hizmetkarı olarak kendimi değerlendiriyorum. Bunun için Adıyaman ilimizin acil ihtiyaçlarını dikkate alarak İçmesuyu İsale Hattı’nı süratle tamamladık.  Yılda 31,5 milyon m3 su temin ederek,  şehrin 2020 yılına kadarki içmesuyu problemini çözdük.

 

Bunun yanında Adıyaman Gölbaşı Yarbaşı Pompaj Sulaması, Adıyaman Çamgazi Sulaması ve Derivasyon Tesisleri, Samsat Pompaj Sulaması, Adıyaman Kâhta Menzil Göleti ve Sulaması, Adıyaman Hasancık Göleti ile 10 adet taşkın koruma tesisini tamamladık.

Yine Adıyaman ilimiz için büyük önem arz eden projelerden; Büyükçay Barajı, Çelikhan Sulaması, Koçali Barajı, Gömikan Barajı Projelerinin hazırlanma işlerinin ihalesini 2011 yılında gerçekleştirdik.

 

2012 yılı içerisinde ise Çetintepe Barajı, Çelikhan İçmesuyu İsale Hattı,  Çelikhan Sulaması ile Menzil Göleti Sulamasının ihalesini yaparak inşaatlarına başlayacağız.

 

Ayrıca Adıyaman’da 2003-2011 yılları arasında 52.000 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yaparak, 28.664.000 adet fidanı toprakla buluşturduk.  Şehrimizde 1 adet kent ormanı ile 2 adet orman içi dinlenme yeri tesis ettik.

 

Nemrut dahil bütün Adıyaman ilinde bulunan tarihi ve tabiat parklarının yeniden imarı yapılarak Adıyaman ilimizin turizm potansiyelinin artırılması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada gayret edeceğiz. 2012 yılı, Bakanlığımızın yatırımları açısından Adıyaman’da Hamle Yılı olacaktır.”açıklamasında bulundu.

 

Evet, işte konuyla (!) ilgili açıklama böyle.

 

Hangi konuyla diyeceksiniz; Adıyaman’da yürütülen baraj, ağaçlandırma ve içme suları konusunda tabiî ki.

 

Biz “Nemrut” diyoruz, birileri “dağlarda çiçekler açtı” diyor…

 

Meğersem bu peşkeşin içinde Adıyaman’ın fahri hemşehrisi olmaktan gurur duyan sayın bakanımızın bizzat kendiside varmış.

 

Peki, bu konuyla alakalı olarak kime kızmalı?

 

Adamlar gelmiş yol yapmış, bakanlık nezdinde işe sarılmış, kendi memleketleri için el ele, gönül gönüle çalışmışlarsa Malatya’ya mı kızalım yoksa kendi beceriksizliğimize mi?

 

Helâlı hoş olsun sevgili Malatyalılar… Hani istiyorsanız Çelikhan’ı da verelim. Birçok su kaynakları, barajları, şifalı acı suyu, değerli tütünü, çok iyi anladığınız turizme yarayacak yüzen adacıkları var…

 

Aslında Gölbaşı’da yakın, Çelikhan ile birlikte orayı da verebiliriz ama Maraşlılar duymasın, aranızda husumet çıksın istemeyiz…

 

Selam ve dua ile…