İSTANBUL İZLENİMLERİ - 1

TOPRAK YAŞAMDIR

 

İstanbul’u özlemiştim.

 

            İstanbul’a kavuşmak için can atıyordum.

 

            İstanbul’a gitmeden önce yağmur yağdığını öğrenmiştim. Bu meteorolojik durum İstanbul’u yeterince gezemeyeceğim hissi uyandırınca biraz moralim bozulduysa da, içimdeki coşku azalmadı.

 

            İstanbul, bana karşı cömert davranmıştı. Uçağımız bulutlardan aşağı doğru indikçe pırıl pırıl bir İstanbul ile karşılaştık.

 

Beraberimde İlçe Gönüllü Sorumlu Yardımcısı Memet Aktaş ile birlikte TEMA 20. Yıl Temsilciler Toplantısı için İstanbul’a gittik.

 

Adıyaman İl Temsilcimiz Sayın Dr. Ahmet Çelik ve Çelikhan İlçe Gönüllü Sorumlumuz Mustafa Aloğlu’nun toplantıya katılmaları bizlere ayrıca mutluluk verdi. Adıyaman’dan dört kişilik bir ekiple toplantıya katılmak bizler için sevindirici oldu.

 

“Hayatı Geleceğe Taşımak” sloganıyla yapılan TEMA 20. Yıl Temsilciler Toplantısı benim için önemliydi. 12 yıl emek verdiğim, gönüllüsü olduğum TEMA’nın 20. kuruluş yıldönümünde dostlarımla birlikte olmak beni mutlu edecekti.

 

Kurucu Onursal Başkanlar Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit’in başlattığı, TEMA hareketi, geçen 20 yılda neler yapmıştı, nereden nereye gelmişti, neyi başarmıştı…

 

Kurulduğu 1992 yılından itibaren ilk önce ağaçlandırma seferberliği başlatıldı. Mera ve toprak yasalarının çıkarılması için mücadele verildi. Çölleşme ile mücadele edildi ve bu çabalar nihayetinde, BM Çölleşme ile Mücadele Sekretaryası tarafından Dünya’da ilk kez verilen “Land For Life-Yaşam İçin Toprak Ödülü” nün alınmasına neden oldu.

 

Bugün ülkemiz genelinde TEMA Vakfı, 450 bin`i aşkın gönüllüsüyle, doğal varlıklara sahip çıkan, tehditlere karşı doğayı savunan ve ekosistemler üzerinde yaratılan tahribatı en aza indirmeyi amaçlayan, dev bir gönüllü hareketi haline gelmiştir.

 

TEMA Vakfı, kuruluşundan bu yana Mera ve Toprak Kanunlarının yasalaşmasını sağlamış, doğa koruma adına açtığı, müdahil olduğu 79 davayı kazanmış, yaklaşık 10 milyon fidanı ve 700 milyon meşe tohumunu toprakla buluşturmuş, 152 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesini hayata geçirmiştir.

 

TEMA, gerçekten de kurulduğu günden bu güne kadar başarılı çalışmalar yürütmüş ve kocaman bir aile olmuştur.

 

Toplantıda bu heyecanı bir kez daha yüreğimde hissederek, bu ailenin bir bireyi olmanın mutluluğunu yaşadım.

 

TEMA Gönüllüleri ile birlikte Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni ziyaret ettik. Burası gerçekten harika bir yer. Çeşit çeşit ağaç türleri, çiçekler, bitkilerin yanı sıra, çeşitli ada ve koleksiyonlar ile bu paraleldeki diğer çalışmaları hayranlıkla izledik.

 

İki gün boyunca yurdun değişik yerlerinden gelen 250 kişilik bir kafile ile ülke ve dünya meseleleri üzerinde sohbetler gerçekleştirildi.

 

Doğa için bir şeyler yapabilmenin mücadelesini verirken, bu dostlarımızla da bir arada olmanın mutluluğunu yaşadık.

 

Huzur ve refah içerisinde yaşayabilme ve modernleşmenin bir ürünü olan sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri içerisinde yer alma zaruriyetini bir kez daha kavrayıp, özellikle çevre ve ekoloji mücadelesinin desteklenmesi gerektiğini anlamış olduk.

 

Toprak yoksa hayat yok…

 

Çünkü toprak yaşamdır…

 

 

Fahrettin Çelik

www.samsathaber.com

[email protected]