Ülkemizin cari açığının kapatılması ve Ak Parti hükümetinin 2023 hedefinin tutturulması bakımından kabine üyelerinin yoğun çaba harcadıkları bilinen bir gerçek.
Bu amaçla çeşitli plan ve programlar yapılmaktadır. En önemli planlardan birisi, kuşkusuz sanayinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlayacak olan hükümetin teşvik odaklı çalışmalarıdır.
Bu yöndeki planlarını bir bir hayata geçirmek arzusunda olan hükümet, illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişliğini göz önünde bulundurarak, bugüne kadar çeşitli teşvik paketleri açıkladı.
En son geçtiğimiz yıl açıklanan pakette, ilimizin işsizlik verilerine ve ekonomik durumuna göre kentimizin mutlak anlamda 6. bölgede olması gerekirken, bilakis 5. bölgede değerlendirilmiş olması bana göre büyük bir talihsizlikti.
Yanı başımızdaki Şanlıurfa 6. bölge kapsamına alınmakla, yatırımcı için daha cazip hale geldi ve bundan dolayı Adıyaman’a belki yatırım yapmayı düşünen sanayiciler, haklı olarak Şanlıurfa’yı tercih etmeye başladı.
Üstüne üstlük öteden beri sanayicilerimize bir nebze katkı sunarak nefes aldıran 5084 sayılı yasanın da 31 Ocak 2012 tarihinde sona ermesiyle birlikte, ilimizde işler tamamen kesatlaştı.
Bundan dolayı birçok fabrikada işçilerin işine son verildiği yönünde bilgiler alıyoruz.
5. bölgenin ve 5084 sayılı yasanın negatif yansımalarıyla birlikte işsizlik ordusuna yeni işsizlerin katlıyor olması, ilimiz adına büyük bir talihsizlik.
Madalyonun bir yüzünde bu tür olumsuzlukların yansımaları devam ederken, öbür yüzüne baktığımızda ise, bazı fabrikaların işçi arayışında olduğunu da görebilmekteyiz.
“Hem işsizlik çoğalıyor, hem de bazı işletmeler yana yana işçi arıyor diyorsunuz” şeklindeki serzenişlerinizi şimdiden duyuyorum.
Bunun reel anlamı şudur: Mevcut işçilerin işten çıkartılmalarının nedeni, 5084 sayılı yasanın sona ermesiyle birlikte işverenlerin zor durumda kalıyor olmalarıdır.
Kimi işletmelerin işçi arayışında olma sebebi ise, kalifiye elemanların yetersiz olmasıdır.
Yani yeterince vasıflı işçi olmayınca, doğal olarak büyük puntolarla teşekkül eden “işçi arıyoruz” ibareleri, işletmelerin vitrinini süslüyor.
Sanayicilerin bu açığının kapatılması amacıyla ilimizde mesleki kursların açıldığına geçen hafta bizzat şahit olduk. Meğer uzun zamandan beri bu tür kurslar açılmış, kalifiye elamanlar yetiştiriliyormuş, ancak basına henüz bilgi verildi.
Geçtiğimiz hafta AGC Başkanı Zeki Dişkaya basın açıklaması yaparak, böyle bir icraata imza attıklarını deklare etti.
Aslında bu tür çalışmaların yapılmasına geç bile kalındı. Bu önemli bir eksiklikti. Bu vesile ile hem sanayicilerin kalifiye eleman bulmakta zorluk çekmeyeceği, hem de ilimizin işsizlik sorununun bir nebze de olsa giderileceği kanısındayım.
Dileğimiz odur ki; mesleki kursların adedi daha da çoğalsın, her mesleki alana göre yeterince nitelikli işgücü motive edilsin.
Selam, sevgi ve gönül dolusu muhabbetlerimle…
Bilal KARADAĞ