ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası"na katılarak ilimizin sorunlarını aktarıp çözüm önerilerini iletti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve oda-borsa başkanlarının yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’in de yer aldığı Şura’da iş dünyasının temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakanlar ile paylaşma imkânı buldu.
Şura’da söz alan ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bildiğiniz üzere 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonucu memleketimiz büyük bir yıkıma uğradı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu yıkımın ardından devletimiz ve milletimiz asrın dayanışmasını göstererek yaralarımızı sarmak için mücadele etti. Barınma sorunu başta olmak üzere deprem bölgesini normale döndürmek amacıyla yapılan çalışmalardan dolayı başta Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve siz kıymetli bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Depremde ilimizin neredeyse 3/2’si yok oldu iş yerlerimiz üretim tesislerimiz yerle bir oldu. Depremin hemen ardından sonrası ilimizden çevre illere yoğun bir göç başladı, bu göç kervanına katılmayan tek grup işverenler oldu. İş dünyası memleketini terk etmedi mücadele etmeye devam etti.
Depremin üzerinden geçen 6 ay’a rağmen işletmelerimiz normale dönemedi. Halkbank üzerinden esnafın kullandığı krediler ertelendi fakat işletmelerin banka kredi ödemelerine erteleme gelmedi, ödeme güçlüğünün sürdüğü bu dönemde banka kredi ödemelerinin ağır yıkım yaşayan ilimizde tekrar ertelenmesini talep ediyoruz.
Kredi Garanti Fonunun deprem bölgesi için ayırdığı limitlerden maalesef üyelerimizin büyük çoğunluğu faydalanamadı, ilimizdeki banka şubelerinin tamamına yakını yıkıldı. Mobil şubelerin oluşturulması zaman aldı ve bu sürede de KGF limitleri bitti. Bizler 11 ili kapsayan paketlerin yerine il ve ilçe bazlı yeni kredi paketleri talep ediyoruz.
İlimizde deprem sonrası TYP adı altında 9.000 hemşerimiz sözleşmeli olarak istihdam edildi, hem verdiğimiz iş gücü göçü hem de TYP nedeniyle sanayicilerimiz işçi bulmakta zorlanıyorlar. OSB’miz % 30 verimle çalışıyor. TYP’de çalışan personellerimizi İŞKUR vasıtasıyla İşbaşı eğitim programına dahil edebilirsek hem iş gücü ihtiyacımızı karşılamış oluruz hem de çalışanlarımız 6 veya 9 ay değil de süresiz bir şekilde iş sahibi olmuş olurlar. Sorun ve taleplerimize duyarlılıkları için Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sn. Cevdet Yılmaz'a, Sn. Bakanlarımıza ve iş dünyamızın daima destekçisi olan TOBB Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Oda ve Borsa Başkanlarımıza teşekkür ediyorum”
 

Vali Dr. Varol ve Belediye Başkanı Tutdere'den Adıyaman'ın geleceği için kritik görüşme Vali Dr. Varol ve Belediye Başkanı Tutdere'den Adıyaman'ın geleceği için kritik görüşme

Kaynak : PHA

Kaynak: rss