İstiklal Marşımız 100 yaşında. Bugün TBBM'de kabul edilişinin 100.cü yıl dönümü. Kutlu olsun.
Devletlerin ve Milletlerin hayatında “Millî Marş”ların ayrı bir önemi vardır.Türk Milletinin Milli Marşı olan İstiklal Marşı’nın bir “marş veya şiir’”olmasının ötesinde derin anlamları vardır:
İstiklal Marşı “Tarihi bir belge’”dir, bir dönemin vesikasıdır.
İstiklal Marşı; tarihten silinmek istenen bir Milletin nasıl ve hangi değerlerle ayağa kalktığının, küllerinden yeniden doğarak nasıl şahlandığının da açık bir göstergesidir.
İstiklal Marşı, bir şiir değildir. Cumhuriyeti kuran iradenin ne olduğunu,hangi ruhu taşıdığını bize anlatan önemli bir metindir.
Bu girişten sonra gelelim İstiklal Marşının hikayesine ;
Kurtuluş Savaşı yıllarında cephedeki askerlerin morallerini yükseltip, Milli ve manevî duygularını güçlendirecek bir millî marş için 500 Lira ödüllü bir yarışma düzenlenir.
*** Rahmetli “Vatan Şairi” M.Akif te ilk başta bu yarışmaya katılmak istemiş, ancak para ödülünü öğrenince bu bir “Vatan Görevi” dir, “Milli Marş” parayla yazılmaz diyerek yarışmaya katılmaktan vazgeçmiş.
*** Yarışmaya 724 şiir katılır ve 6 şiir finale kalır. Ancak komisyon bu 6 şiiri de “Milli Marş” olmaya layık görmez.
*** Bunun üzerine komisyon rahmetli M.Akif’e yeniden teklif götürür.
*** Mehmet Akif, para ödülünü yardım olarak bağışlama şartıyla kabul eder ve “KORKMA” diyerek marşı yazmaya başlar.Tacettin Dergahına kapanır ve 48 saat gibi kısa bir zamanda 10 kıtalık “İstiklal Marşı”nı bitirir.
*** Mehmet Akif’in 20 Şubat 1921’de yazdığı ve “Kahraman Ordumuza” başlığını verdiği şiiri, büyük çoğunluk tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde İstiklal Marşı olarak kabul edilir.
Böylece bir milletin yeniden diriliş ve kendine geliş marşını tarihe mal eden Akif; ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ duasında bulunmuştur.
Öyle ki; milletine armağan ettiği bu marşı, yedi eserinden oluşan Safahat adlı külliyatına bile almamıştır.
Bunun nedenini şöyle anlatır:
İstiklal Marşı’nı milletime hediye ettim. O milletindir, benimle alakası kesilmiştir. Zaten o milletin öz malı ve eseridir. Ben yalnız gördüğümü yazdım.
Ruhu şad mekanı cennet olsun.
Mithat SOLGUN