Türkmenistan’ın kadim Anev kentinin 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi ve Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yıl dönümü vesilesiyle Aşkabat’ta “Türkmen Diyarı- Kadim Kültürlerin Merkezi" konulu uluslararası konferans düzenlendi.Türk Devletlerinin medya kuruluşlarının yanı sıra 15 ülkeden 90’nı aşkın medya temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen forum, Türkmenistan’ın medya alanında düzenlediği en kapsayıcı etkinliklerden biri oldu.

Türk coğrafyasının basın yayın kuruluşlarının ilgi odağında olan forumun açılış konuşmaları Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehricemal Mammedova, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Montreal Ticaret Yüksek Okulu Uluslararası İlişkiler ve İşbirlikleri Ofisinden Prof. Dr. Javad Mottaghi, “ITAR– TASS” Genel Müdür Yardımcısı Mikhail Gusman, Rusya Ulusal Televizyon Kanalı Russia 24’ün Orta Asya Muhabiri Robert Frantsev, İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinin Haber Ajansları Birliği Genel Müdürü Mohammed Bin Abd Rabbo Al– Yami, Avrupa Yayıncılık Birliği Eğitim İşleri Daire Başkanı Frédéric Frantz, “Yeni Medya Ağları” adlı platformun kurucularından, ünlü film yapımcısı Akim Mogaji ve Moskova Devlet Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Akademisi ve Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi, RT Televizyon Kanalı Protokol ve Dış İlişkiler Müdürü Anna Belikova tarafından gerçekleştirildi.

Açılışta yaptığı konuşmada Sultan Raev, hafta başından bu yana Türkmenistan’da yüksek seviyeli etkinlikler düzenlediklerini ve dün akşam uzun süre katılımcıların hafızalarında yer edecek Anev 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Açılış Törenini gerçekleştirdiklerini vurguladı. Gerçekleştirilen etkinliklerin Türkmenistan’ın Türk Dünyası Kültür Başkenti programının çıtasını daha da yükselttiğinin kanıtı olduğunu kaydeden Raev, TÜRKSOY’un çalışmalarına her daim destek olan Türkmenistan Cumhurbaşkanı ekselansları Serdar Berdimuhammedov’a, Türkmen halkının Millî Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’a şükranlarını sunduktan sonra Türk uygarlığının tarihteki yerine dikkati çekerek; “Elbette, Türk uygarlığı dünya uygarlığının ayrılmaz bir parçasıdır! Eski tarihin ve uygarlığın mirasçısı olarak Türk halkları beşerin gelişmesinin ilk aşamasından itibaren, sırasıyla gerek eski kaya resimleriyle gerek Orhun yazıtlarıyla olsun ilim ve felsefenin, edebiyat ve matematiğin, tıp ve astronominin gelişmesine yol açmıştır. Tarihte ilk büyük Cihan İmparatorluklarını, Kağanlıkları kurmuşlardır. Şuşa’nın manevî kaynaklarından beslenerek Büyük Bozkır, Tanrı Dağları ve Isık-Göl gibi destanların mekânı olan kutlu topraklarda oluşup, Semerkant, Buhara ve Hive gibi büyük uygarlıklar ocağında pekişerek eski Merv ile Anev’de şekillenen Türk Kültürü; kadimden bu yana Göktürk Devleti sınırlarından Anadolu’ya ve Adriyatik denize kadar uzanan büyük bir coğrafyayı kapsamaktadır” dedi. Etkinlikler renkli gösterilerle de desteklenerek ülkeye gelen konuklara kültürel değerlerimiz tanıtılıyor.

Haber: Emin Danış/Ordu-PHA 

Üçlü toplantıya 'süresiz' iptal! Üçlü toplantıya 'süresiz' iptal!

Kaynak : PHA

Kaynak: rss