Son iki üç yıldır ciddi manada atak yapılan Adıyaman’ı tanıtma etkinliklerinin semeresini en kısa zamanda alacağımıza eminim.
Semereleri almak için sadece tanıtımın yetmediğini, beraberinde veya öncesinde başka şeylerin de olması gerektiğini konu ile ilgilenenler biliyor elbette.
Tanıtım ile ilgili bugüne kadar en ciddi ve profesyonel çalışmalar, hepimiz de iyi biliyoruz ki Valimiz Mahmut Demirtaş ile başladı. Sayın valimizin bu çalışmaları ile Adıyaman’ın hafızasında en müstesna yerlerinden birinde olduğuna eminim. (Bu cümlelere belki bazı arkadaşlar yağcılık diyecekler ama ben hakkı teslim etmek diyorum)
Böylesi büyük organizasyonlarda noksanlıklar, hatalar olacaktır elbette. Önemli olan samimiyeti, sabır ve gayreti elden bırakmamaktır. Tabi bir de yapılan eleştirilere(!) karşı direnci kuvvetli tutmaktır.
Bugün yazmaya çalışacağım konubudeğil tabi ki. Ama konum tanıtım olduğu için böyle giriş yapayım dedim.
Meşhur sözdür bilirsiniz; “bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz”
Adıyaman’ı tanıtırken veya tanıtım etkinlikleri yürütülürken, iki cihetten yapılmasında yarar görüyorum. Hatta çoğu zaman ikisinin birbirini tamamlayacağına inanıyorum.
Birincisi ki yapılanlar da bu bağlamdadır, dışarıya karşı yapılan, yapılması gereken faaliyetlerdir.
Bana göre buna ikinci bir boyut getirmek lazımdır ki bu da içeriye karşı yapılması gereken tanıtım faaliyetleridir. Ayrıca bu memleketin aidiyet sorununa da çözüm olacaktır.
Bunun için Adıyaman’da yaşayanlara, özellikle de gençlerimize yönelik farkındalık oluşturabilecek tanıtım çalışmaları yapılmalı.
Kâhta’da yaşayan bir öğrencimiz Besni’yi bilmiyor. Besni’de yaşayan bir gencimiz Sincik’i bilmiyor. Gerger’de yaşayan gencimiz Adıyaman’ı görmemiş, Gölbaşı’ndaki öğrencimiz Nemrut Dağı’nı görmemiş. Samsatlı bir öğrencimiz Çelikhan’ı, Çelikhan’ın yüzen adalarını, Çelikhanlı bir öğrencimiz de Tut ilçemizin güzelliklerini bilmiyor.
Kısaca gençlerimiz Adıyamanlı olmasına veya Adıyaman’da yaşamasına rağmen Adıyaman’ı, Adıyaman’ın tarihi ve tabiat güzelliklerini bilmiyor ve bilmeden büyüyor.
Oysa bu insanlarımız Adıyaman’ın bilinmesinde ve tanıtılmasında çok önemli roller üstlenebilirler. Tıpkı bugün il dışında üniversitelerde okuyan binlerce gencimizin birer gönüllü turizm elçisi olabileceği gibi.
Özellikle Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlıklarının yaptığı, ülke çapında çok başarılı bir şekilde uyguladığı ve gençlerimizde mükemmel değişikliklere neden olan projelerin Adıyaman ili ölçeğinde bir örneği hazırlanabilir. Ülke çapındaki bu çalışmalar Adıyaman’a uygulanabilecek hale getirilecek merkez ilçe ve diğer ilçelerimiz arasında harika bir dolaşım sağlanarak kendi insanımıza memleketimizi tanıtabiliriz.
Valiliğimizin öncülüğünde, kaymakamlıklarımız ve belediyelerimiz başta olmak üzere resmi ve sivil kurumların sahipliğinde yapılması amacına ulaşmasını kolaylaştıracaktır.
Yapmaya karar verdikten sonra oturup daha etraflı ve daha profesyonel düşünülüp planlamalar yapılır elbette. Ama bana göre mutlaka yapılması gereken bir etkinlik bu.
Bu etkinlikler sayesinde gençlerimiz içinde yaşadıkları memleketleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Fikir sahibi olmaları da hemen akabinde gelecektir.
Hem bu sayede gençlerimizin kendi memleketlerinden bihaber şekilde büyümeleri gibi bir eksiklik de giderilmiş olur.