Park, kavşak ve orta refüj gibi yerlere çiçek ekilmesi rutin olduğundan haber değeri pek olmaz. Buna rağmen belediyelerin çıkardığı yayın organlarında yer alır. Çünkü amaç, o çiçeğin dikildiğinin haberini vermek değil, ilgili belediye başkanının resim veya değerli olsun olmasın belli bir konudaki üç-beş kelimesinin gazetede yayınlanması, dolayısıyla şahsının gündemde tutulmasıdır.
Yöneticisi seçimle göreve geldiğinden olacak birçok belediye başkanı medyada sürekli yer almak, kendisine methiyeler dizilmesi ister, bekler… Bazen de kendi yazıp servis ettikleri methiyeye dönük haberi yayınlayan gazeteleri bir araya getirip parti genel merkezine veya ilgili bakanlığa, “Bakınız halk beni ne kadar takdir ediyor!” diyerek gönderir, bilerek dezenfarmasyon yapar, yaptırır. Hemen söyleyeyim “Ne eksiğim veya yanlışım var ise söyleyin, yazın.” demek cesaretini gösteren “karnından konuşmayan” Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu gibi istisnalar dışında…
Kanaatime göre belediye ve valilikler de dâhil tüm resmi ve özel kurumların “resimli basın açıklaması” olarak tanımlanması gereken “haber taslakları” her nedense sanki bizzat muhabirler tarafından görülmüş, kaleme alınmış gibi gazetelerde “kopyala-yapıştır” metoduyla doğrudan “haber” olarak yer alıyor. Oysa okuyucunun yanılmaması için benim de faydalı olduğuna inandığım bu tür bilgilendirme mesajlarının gazetelerde yayınlanırken “ilgili kurum tarafından yapılan resimli basın açıklamasına göre” şeklinde bir belirtme yapılması gerekir.
Zaman itibariyle kayda değer daha önemli bir icraat bulunmadığından olacak, 30 Mart 2014 seçimleri öncesinde belediyenin çiçek ekme konulu basın açıklamaları ortalama iki-üç ayda bir diğer basın mensubu arkadaşlarla birlikte bana da gelmekteydi. Yine iki üç yıl önce belediyeden gelen aynı konulu açıklamaya karşı eleştirilerimi aynı anda o mailin gönderildiği tüm adreslere de göndermem üzerine bir daha da belediyeden hiçbir konuda açıklama gelmeyince basın grubundaki mail listesinden çıkarıldığımı anladım. Lakin umursamadım, sebebini bile sormadım. Halen de gelmiyor…
İşte 27.7.2014 tarihinde facebook.com’da okuduğum Emrullah Burak adlı vatandaşın “Adıyaman Belediyesi yönetim anlayışının bayrama yansıması” başlıklı yorumunu okuyunca 24 Haziran 2014 günlü bazı gazetelerde yine Adıyaman Belediyesinden “Adıyaman çiçeklerle süsleniyor” başlığıyla servis edildiği anlaşılan çiçeklerin sarı, beyaz, mor ve turuncu renkli olduğuna kadar faydasız bilgileri içeren haberini hatırladım. Yorum şöyle:
“Adıyaman seçim öncesi yeni bir anlayış yeni bir yönetim tarzı ile halkın huzuruna çıkan belediye başkanımız bu yönetim tarzını bayrama yansıtmıştır. Bugün arife günü olması münasebetiyle şehir merkezinde Atatürk ve Gölbaşı caddesinde sadece isteyen esnafın malzemelerini kendi dükkânlarının önüne koymaları diğer pazar esnafının bu caddelere izin verilmeyişi; pazar esnafına da alternatif göstererek belediye binasından 1 No.lu Sağlık Ocağına kadar izin verilmesi var olan seçeneklerin içinde en iyisidir diyebiliriz. Ayriyeten il dışından Adıyaman’a pazar için gelmek isteyen yabancı pazarcılara da izin verilmemiştir. Çarşı pazarı gezen her vatandaş bu bayramdaki farklılığı kendiliğinden görmüştür. Bayram öncesi yerel gazetelerde haber yapan köşe yazarlarının uyarıları da nazara alınmıştır. Alışkanlıkları ortadan kaldırıp vatandaşın çoğunluğunun lehine sistemi yerleştirmek zor olmak ile beraber Adıyaman halkı yöneticileri tarafından güzel sistemleri yerleştirmeye taliptir ve layıktır.”
Facebook mesajı böyle… Şimdi sormak gerekiyor:
Belediye Basın Müdürlüğünün servis ettiği bilmem ne renk çiçeklerin kavşaklara ekilmesine dair sözüm ona haber mi, yoksa Emrullah Burak’ın bu görüşleri mi kamuoyu açısından daha önem taşır?
Ve hangisinin haber değeri yüksek?
Hem ne demişler: “Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver.”
Eh… Tabii ki ekmekçiyi! bulmuş isen?