Esentepe TOKİ konutlarının önceki şikayet konularından şehir merkezi ile arasındaki yol darlığı giderildi. Yıkılma tehlikesinin can kaybına sebebiyet verebileceğinden korkulan ara koruma duvarı yeniden yapılarak bu sorun da giderildi. Tabii ki bu sorunları gideren sağ olsun Adıyaman Belediyesi…

Şimdi de bir blokun ortak elektrik ve su borçları sorunu yaşanıyor. 1+1 olarak inşa edilen dairelerin bulunduğu H1 bloktaki 40 daireden 16’sı Adıyaman Belediyesi, 8’i İl Sağlık Müdürlüğü, 16’sı da muhtelif gerçek kişilere ait. Teslim alındığı ilk günden itibaren çalışmayan asansörün çalışmayışını şimdilik bir kenara bırakıyoruz.
Belediye kendi dairelerini başta üniversite öğretim üyeleri olmak üzere “konuklarına” misafirhane, İl Sağlık Müdürlüğü ise 10 no.lu Aile Sağlığı Merkezi hizmet bina ve lojmanı olarak kullanıyor.
Apartmanda ilk ikametten bu güne geçen 6 yılda ortak kullanım yerlerinden kapıcı dairesi ile kalorifer kazan dairesi ve merdiven aydınlatmasında kullanılan elektrik için alınması gereken 2 abonenin alınmadığı ve sarf edilen elektrik bedellerinin de ödenmediği AKEDAŞ tarafından tespit edilmiş, müteaddit uyarılara rağmen apartman yönetimi, malikler veya oturanlar tarafından borç ödenmeyince/ödenemeyince birkaç gün önce elektrikler kesilmiştir. İnsanlar el feneri, çakmak veya cep telefonu ışığıyla 5 kata kadar merdiven tırmanmak zorunda kalmıştır. Önümüzdeki aylarda bu sorun çözülemezse mevcut aydınlanma probleminin üzerine ısınma problemi de eklenecektir. 2012’de faizlerle birlikte 20.000 TL olan elektrik borcunun bu gün 30.000 TL’yı bulduğu söylenmektedir. Ortak su borcu ise ayrı bir konu…
Kat Mülkiyeti Kanununa göre bağımsız bölümlerden faydalananlarla birlikte mülkiyet sahipleri de müştereken ve müteselsilen yetkili ve sorumlu olduklarından sorunun “ağır top” niteliğindeki önemli tarafları Adıyaman Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü olmaktadır.
Bu tür ortak sorunların çözümü için bilhassa vatandaşlara da örnek olması gereken kamu kurumlarınca öncülük edilmediği takdirde sorun katlanarak büyüyecektir. Sağlık hizmetleri aksayacak, ayrıca üniversite öğretim üyelerinin de karanlıkta ve soğukta kalmasına sebebiyet verilecek ve böylece ilgili kurumlarla birlikte ilimizin imajı zedelenecektir.
Ha… Bu arada konuyla ilgili önemli bir hususa daha değineyim. Söz konusu blokun bulunduğu Esentepe Mahallesi 2683 ada 2 no.lu parselin sınırları içerisinde siteye ait sosyal tesis, belediye tarafından düğün salonu olarak kiraya veriliyor. Belediyenin tek başına kiraya vermesinin “yetki gaspı” olup olmadığı bir yana alınan kira bedellerinin apartman ortak giderlerine harcanmaması da “alacak gaspı” olmaz mı acaba? Aziz Nesin’in “Yaşar, ne yaşar ne yaşamaz” ı gibi “alacak benim, borç senin” anlayışı… Hey Yarabbi?
Bakalım Belediye Hukuk İşleri Müdürlüğü, bu adaletsiz uygulamayı nasıl bir adalet anlayışıyla açıklayacak? Ve sitenin borç sorununu gidermek için nasıl bir “lokomotif”lik üstlenecek?
Not: “Bu kuşağı da belimize kim sardı” başlıklı yazımızın önemini kavrayıp ilgilenen üniversite öğretim üyelerinden Adıyaman Valiliğine kadar herkese teşekkür ederim. Darısı Adıyaman Belediyesine! 
KUTLAMA: Mübarek Regaip Kandili ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nüzü kutlar, hayırlara ve ülkemizin hukuk devleti olmasının sindirilmesine vesile olmalarını dilerim.      
Mustafa Işıldak www.isidakkalem.com