Cebrail, Rabbimizin ilk emri olarak "oku" diye seslenmişti efendimize. Bu emir kadın erkek herkese idi. Rabbimiz, çağlar boyu yeryüzünde yankılanacak "oku" emriyle, cehaletin yerini eşitliğe, adalete, ilime, doğruluğa bırakmasını emrediyordu.
Allah "oku" diyordu ama töre "okuma" diyordu. Ve yakın tarihimizde Allah’ın emri değil de uydurdukları törenin emri hayata tatbik ediliyordu. Erkeklere sunulan okuma imkanı kızlardan esirgeniyor böylece kızlar kadınlar tıpkı cahiliye devrinde olduğu gibi köleleştiriliyordu.
Kızların hayalleri, umutları, gelecekleri karartılıyordu bu uydurdukları törenin yasaları ile. Anayasamız, "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" diyordu ama bir kısım insanımızın anayasal eğitim hakları ellerinden alınıyordu. Bu töre dedikleri şey Allah’ın emrinden de, kanunlardan da evla idi.
İşte böyle bir zamanda yaşanmış bir köy hayatı içerisindeki törenin baş tacı edilmesi sonucu bastırılan duyguların, bitirilen hayatların hikayesini okudum. Bu hikaye, Şahinder Öncü Fırat’ın kaleme aldığı "Kelebeklerin Çırpınışı" isimli kitapta geçiyor.
Bu kitabı edebi olarak değerlendirmenin ötesinde içerik olarak ele almak lazım. Büyük şehirde yaşayıp doğunun ücra bir köşesinde bulunan Akçınar köyüne öğretmen olarak atanan Sema Öğretmenin azim ve kararlılığı, bölgenin doğa güzelliği ve misafirperverliğinin yanında töre diye adlandırılan cahiliye dönemi hükümlerinin uygulanması sonucunda hayatları karartılan genç kızlar, Zeliha Gelin’in destansı direnişi ve Gülcan’ın rol model olabilecek başarısı ile Nazlı’nın bütün olayı kitaplaştırması ile tamamlanan bir serüven akıcı ve doğal bir dille anlatılmış.
Yazar, kendisini Nazlı tiplemesi ile romanına yerleştirmiş ve konu çok güzel bağlanmış. Romanda gelişen tevafuklar oldukça yerinde ve en can alıcı noktaları oluşturmuş.
Gerçek hayatta Yazar Şahinder Öncü Fırat, okumayı çok sevmesine karşın okuyamamış ama duygularını gizli gizli kağıda dökerek bir anlamda töre denen cehalete karşı sessiz bir başkaldırı, direnme ve reaksiyon göstermiştir.
Kelebeklerin Çırpınışı, kızların okullaşmasının önüne konan engelin doğurduğu sonuçları yansıtmaktadır. Bu kitabın desteklenmesi, eğitim hakkı elinden alınmış bütün kızların yanında yer almak anlamı taşır.
Ben Şahinder Öncü Fırat kardeşimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum…
Fahrettin Çelik-Adıyaman