Yeni sistemin önce, iyi taraflarını sıralayalım.
1-Yeni sistemde seçmen isterse başkana oy verebilecek, ama milletvekillerini beğenmezse, başka partideki beğendiği milletvekiline oy verebilecek.
Diyelim ki Adıyaman’da ak partinin oyu yüzde 60. Bu yüzde 60 oyu başkana verip, milletvekillerine yüzde 10 oy verebilecek.Yani Adıyaman’da başkan yüzde 60 oy alırken ,sadece bir millet vekili çıkarabilecek. Burada milletvekilinin kişisel performansı ön plana çıkacak.
2-Hükümetlerde istikrar olacak. Üç Aylık bir yllık hükümetler tarihe karışacak. Hükümetler istikrarlı olduğu için olumlu veya olumsuz daha uzun vadeli, daha riskli kararlar alabilecek, Hükümetler istikrarlı, yıkılma tehlikesi olmadığı için, iç ve dış mihrakların baskısı azalacak.
3-Bakanlar, milletvekillerinden seçilmediği için, daha işi bilen, akademisyenlerden seçilebilecek.
Olumsuz yönleri
1-Hükümet 5 yıllğına kesintisiz seçildiği için, hiçbir baskıya ve eyleme aldırış etmeden, devletteki bütün kadroları, istedikleri kişilerle dolduracabilecek. Başkanın istemediği hiçbir dava, mahkemeden geçemeyecek.Yani, hakimler, savcılar, ordu, emniyetteki bütün yetkililer, partideki il başkanlarının, millet vekillerinin emrine girecek. Hakimler, il başkanına sormadan, mahkemede karar veremeyecek,
2-Sosyal hakları beğenmeme, ücret beğenmeme, eylem yapmaya kalkışma falan, tümüyle tarih olacak.
3- Toplumun tümü, parti yetkililerinin emrinde olacak. Kamu çalışanlarının konumunu ve çalışma koşullarını, parti il başkanları belirleyecek.
Saydığımız bu maddeler, kazanacak olan, her başkan için geçerli,
Sözün özü, olumlu ve olumsuz yönleriyle, 5 yıllığına, istikrarlı bir hükümet olacak.