Başkan Torunoğlu, Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz'a Adıyaman'ın sorunlarını aktardı Başkan Torunoğlu, Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz'a Adıyaman'ın sorunlarını aktardı

"Kararnamenin öne çekilerek yayımlanması ve destek artışları sektörü memnun etti"
Tarımsal desteklemeler kararnamesinin öne çekilerek yayımlanması ve desteklemelerde yapılan artışların sektörü memnun ettiğini ifade eden Çelik “ Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya anaç koyun keçi desteği başta olmak üzere küçükbaşa verilen desteklerin tamamının artırılarak devam etmesi noktasında sunduğumuz taleplerimiz ve beklentilerimizin karşılık bulmasından dolayı sektör adına memnuniyet duyuyor ve yetiştiricilerimiz adına kendilerine teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Ayrıca destekleme kararnamelerinin yayımlanması her yıl Kasım veya Aralık ayını bulduğundan bu sefer öne çekilerek yayımlanmış olmasından da ayrıca memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında bir kez daha sektörümüze verilen değer ve desteklerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.
"Anaç koyun keçi desteğinde yüzde yüzlük artış"
Genel Başkan Çelik, küçükbaş hayvancılık destekleri içerisinde en önemli desteğin anaç koyun keçi desteği olduğunu belirterek “ Anaç koyun keçi desteği yetiştiricilerimize doğrudan verilen en önemli destek olup bu destekten 200 binin üzerinde yetiştiricimiz faydalanmaktadır. 2022 yılı için hayvan başına 50 lira olarak ödenen anaç koyun keçi desteği 2023 yılı kararnamesinde % 100 artırılarak 100 liraya çıkarılmıştır. Sürü büyütme ve yenileme desteğinin hayvan başına 200 lira olarak devam etmesinin de olumlu yansımalarını önümüzdeki dönemlerde göreceğimizi düşünüyoruz” dedi.
"Artırılan destekler sektörün sürdürülebilirliği açısından çok değerli"
Küçükbaş hayvancılığa verilen destek kalemlerinde yüzde yüz artışlar yapıldığını belirten Çelik “ 2023 yılında yapılacak desteklemelerde anaç koyun keçi desteği ile birlikte ilave olarak anaç tiftik keçiler için 20 lira olan destek 40 liraya, göçer yetiştiricilerin anaç koyun keçileri için ilave olarak 2 lira olan destek 4 liraya çıkarılmış ve tiftik üretim desteklerindeki oğlak, anamal ve tali destekler de %100 artırılmıştır. Ayrıca, İl birliklerimizde istihdam edilen tarım danışmanları için verilen destek tutarının 72 bin liradan % 100 artışla 144 bin liraya yükseltilmesini de önemli bir karar olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu artışlar sektörümüzün sürdürülebilirliğini devam ettirmesi açısından çok değerli ve memnuniyet verici olmuştur. ” dedi.
"Sürü yöneticisi (Çoban) istihdam desteği 12 bin liradan 30 bin liraya çıkarıldı "
Çelik, destekleme kararnamesi içerisinde yer alan Sürü Yöneticisi (Çoban) istihdam desteğinin beklentilerin üzerinde artırılmasının çoban sorununun çözümünde etkili olacağına dikkat çekerek “ Sektörümüzün en önemli sorunu çoban sorunudur. Bu sorunu çözemezsek küçükbaş hayvancılığın ilerlemesinden bahsedemeyiz. Dolayısıyla yayımlanan tarımsal desteklemeler içerisinde yer alan sürü yöneticisi yani çoban istihdam desteğinin 12 bin liradan 30 bin liraya çıkarılmış olmasını kayda değer buluyoruz. % 150 oranında artış sağlanan çoban desteği ile birlikte çobanlarımızı sosyal güvenlik şemsiyesi altına alacak adımların da atılması talebimizin de dikkate alınacağını bekliyoruz. Küçükbaş hayvancılığımızın geleceğini tehdit eden en önemli sorun olarak gördüğümüz çoban sorununun çözümü halinde küçükbaş hayvan sayımız artacak dolayısıyla da kırmızı et açığımızın kapatılması ve uygun fiyatlarda et tüketimine olumlu yansıması olacaktır.” dedi.
-Islah programından koç ve teke alımına 2 bin lira destek
Genel Başkan Çelik, küçükbaş hayvan ıslahındaki ilerlemede desteklerin önemine dikkat çekerek “ Islah programlarındaki elit sürülerde yavrular için verilen destek 150 liradan 300 liraya, taban sürüdeki yavrular için ise 100 liradan 160 liraya çıkarılmıştır. Diğer taraftan Merkez Birliğimizin yıllardır ısrarla üzerinde durduğu Ulusal Islah Programı oluşturularak ülkemizin damızlık koç teke ihtiyacının bu programdan karşılanması talebimiz nihayet gerçekleşmiş ve bu çerçevede 2023 yılı için ulusal ıslah programlarından koç teke alacak olan yetiştiricilere 2 bin lira destek verilmiştir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaliteli, genetik açıdan üstün damızlık koç ve teke kullanımının birim hayvan başına et, süt ve yapağı gibi verimlerini % 20-25 oranlarında artıracak olması açısından bu desteği de son derece önemli görüyoruz. “ değerlendirmesinde bulundu.
 

Kaynak : PHA

Kaynak: rss